OTVOREN KONKURS ZA KUPOVINU OPREME: Pare i iz kase EU

S. B.

09. 06. 2022. u 07:10

OD početka juna pa do kraja godine preduzeća u Srbiji mogu da konkurišu da po povoljnim uslovima nabave opremu.

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА КУПОВИНУ ОПРЕМЕ: Паре и из касе ЕУ

Foto Tanjug

Kroz program "Srbija i EU - oprema za privredu" obezbeđeno je ukupno 3,1 milijarda dinara. To je dovoljno novca da oko 600 malih i srednjih preduzeća i zadruga dobiju bespovratna sredstva u visini četvrtine ulaganja. Njihovo je da obezbede pet odsto, dok se 70 procenata finansira povoljnim kreditom banaka ili lizing-kuća.

Budžet za bespovratnu podršku obezbedili su Ministarstvo privrede, 1,9 milijardi dinara, a Evropska unija ostatak, odnosno 11 miliona evra.

- Ovo je veoma značajna podrška za našu privredu - rekla je ministarka privrede Anđelka Atanasković. - Nadam se da će naši privrednici to prepoznati. Privrednici svake godine ovakav projekat podrške najviše cene i koriste. Značajan je za građevinu, a ove godine se sredstva mogu koristiti i za solarne panele. Od 2015. do 2021. je 3.400 preduzetnika koje smo podržali našim besplatnim sredstvima. Radi se preko lizing-kuća i banaka, a kao partneri u realizaciju su uključeni Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije.

Ministartsvo obećava da će ove godine firme biti maksimalno oslobođene hipoteka na kuće ili firme, već će se uspostavljati hipoteke na opremu.

ULAGANjA

ULAŽEMO u mikro, mala i srednja preduzeća ovde u Srbiji, jer će to jednog dana biti firme u EU - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre. - EU je podržao program sa 11 miliona evra, kako bi srpska mala i mikro preduzeća mogla da kupe ključnu opremu, koja im je neophodna da povećaju aktivnosti, dalje razvijaju i poboljšaju pristup tržištu. Očekujemo da ćemo imati sredstva za oko 600 zahteva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu