VUČIĆ UPOZORAVA: Pred nama su dva ključna problema - ko kaže da će biti lako, taj nije odgovoran, nego želi da bude popularan

Tanjug

03. 05. 2022. u 16:02

ENERGETSKA situacija će ove zime biti veoma teška, upozorio je još jednom danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući da će država učiniti sve da Srbija ima što manje problema u tom smislu, te naglasio da neće biti problema sa hranom.

ВУЧИЋ УПОЗОРАВА: Пред нама су два кључна проблема - ко каже да ће бити лако, тај није одговоран, него жели да буде популаран

Foto: Instagram

Na pitanje da li građani Srbije treba da brinu hoće li biti dovoljno nafte i gasa, imajući u vidu da je Nemačka dala preporuku privredi i građanima da racionalnije troše gas, energente, Vučić je rekao da je Nemačka ozbiljna zemlja i da to samo govori da su svesni šta je ono što dolazi.

“Oni su pripremaju za ono što dolazi, a to je teška zima. Ova će biti najteža od 50-ih godina za Evropu, za sve nas. Ko vam kaže da će sve da bude lepo i lako, a ima ih i među našim ministrima, taj nije ni dovoljno ozbiljan ni odgovoran, već samo želi da bude popularan”, rekao je Vučić novinarima u Grčkoj.

Dva ključna problema - energenti i hrana

Upozorio je da će biti mnogo teško u narednom periodu, ističući da svu dva ključna problema - energenti i hrana.

“Uz sve to imamo i dodatni problem inflacije, nemogućnost izlaska na kapitalna finansijska tražišta. Ko će sada da izlazi na tržište obveznica, kako da radite zamenske kredite, nemoguće je, zato što keš postaje resurs”, rekao je Vučić i dodao da je dobro što Srbija nema visoku stopu javnog duga, koja je danas 51,8 odsto BDP-a.

Vučić je poručio da će hrane biti dovoljno.

“Tu neće biti problema u krajnjoj liniji, iako imamo problema mnogo i mnogo moramo, danonoćno da radimo da obezbedimo dovoljne količine đubriva”, rekao je on.

Dodao je da je zato sa predsednikom Irana i razgovarao telefonom kako bi se obezbedila dovoljna količina azotnog đubriva za sve ratarske kulture.

“Oko energenata - biće mnogo teško”, naglasio je Vučić.

Dodao je da je pitao evropske partnere šta donosi 6. ili 7. paket sankcija, da li će se odnositi na treće zemlje, šta će biti sa naftom, šta sa naftovodima…

Podsetio je da tek kreću pregovori Srbije sa ruskom stranom oko gasa.

Ukazao je i da će bugarskoj strani biti potrebno bar 300 dana, što uz kašnjenja znači godinu i po, da izgrade vezu kako bi i Srbija mogla da povlači konvertovani gas iz grčkog Aleksandupolisa, a potrebno je završiti i interkonektor sa Bugarskom, kao i gradnju ka Severnoj Makedoniji.

Pred nama teška zima

Tako da će Srbija 99 odsto gasa u nekoliko narednih godina dobijati iz Rusije, rekao je Vučić.

“Mnogo teških i velikih stvari pred nama da bismo obezbedili sigurnu zimu za građane”, ukazao je predsednik Srbije.

On je naveo i da je u Evropi normalno da se kaže da se će spustiti temperatura sa 18-19, na 13 do 14 stepeni, jer je tamo prisutan drugačiji odnos, dok se, kako kaže, na takve reči u Srbiji prvo smeju, pa “psuju majku”, pa je onda vlast kriva za ono što se dešava u Ukrajini, iako sa tim nema veze…

“Da bismo to sve izbegli, posebno mučenje naših građana koji su prolazili kroz sankcije, trudimo se da uradimo sve što možemo da obezbedimo i dopremimo sve što je potrebno. Da li ćemo uspeti - ne mogu da garanatujem, ali garantujem da ćemo dati sve od sebe”, istakao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PRIČA ZA NEVERICU: Bora je legendarni HIT napisao za pet minuta - na salveti, u kafani