VUČIĆ SE OBRATIO IZ GRČKE: Ovo će biti najteža zima u poslednjih 70 godina za celu Evropu - za Srbiju nema brige

Novosti online

03. 05. 2022. u 14:59

PREDSEDNIK Vučić boravi danas u Grčkoj, gde je prisustvovao ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ГРЧКЕ: Ово ће бити најтежа зима у последњих 70 година за целу Европу - за Србију нема бриге

Foto: Printscreen

Nakon svečanosti, predsednik Srbije se obratio novinarima.

Predsednik je rekao da je imao dobar razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i da ne očekuje bilo kakva negativna iznenađenja u kraćem ili srednjeročnom periodu.

Vučić je u izjavi novinarima kazao da je sa Micotakisom razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Kazao je da je Micotakisu zahvalan na podršci i da ne očekuje bilo kakva negativna iznenađenja u kraćem ili srednjeročnem periodu.

U Aleksandrupolisu, gde je prisustvovao početku izgradnje LNG terminala, Vučić je razgovarao i sa premijerima Bugarske i Severne Makedonije, kao i sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, o Ukrajini i svemu što se dešava u Briselu.

O evropskom putu Srbije, rekao je, imao je duži razgovor sa Mišelom, te, s tim u vezi, kazao da se otvaraju nove perspektive i prilike.

- Mislim da je dobro što smo bili ovde i što gledamo kako i na koji način da zadovoljavamo potrebe sa svih strana. Iako stvari o kojima smo govorili nisu jednostavne, verujem da ćemo u godinama koje dolaze moći da ponudimo normalan život građanima - podvukao je on.

Foto: AP

"Dva ključna problema - energenti i hrana, a uz to inflacija"

- Nemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za celu Evropu biti najteža zima u poslednjih 70 godina. I ko vam priča da će sve da bude lako i lepo… Imate i naših ministara koji govore da će teći med i mleko, nije dovoljno ozbiljan i odgovoran i samo želi da bude popularan. Imate dva ključna probleme energente i hranu, a uz sve to inflaciju i nemoćugućnost izlaska na kapitalna tržišta. Keš postaje resurs i dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga, na današnji dan je to 51,8 odsto. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj instanci, ali mora mnogo toga da se uradi - naveo je Vučić.

Vučić je istakao da bi izbegli mučenje našeg naroda trudimo se da sve uradimo što možemo.

- Da li ćemo uspeti ne mogu da obećam, ali mogu da obećam da ćemo pokušati sve - rekao je Vučić i dodao da će država pokušati da nađe rešenje da imamo naftu.

Prema njegovim rečima, problemi se gomilaju na dnevnom nivou.

- Svaki dan donosi nove probleme - istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da je nema ništa protiv bilo čijeg političkog stava, ali da nije fer što ga nisu imali u predvečerje izborne kampanje.

- Možda smo u kampanji napravili grešku, ali mislim da se istina, poštenje i odgovornost u politici uvek više isplate nego manipulacije - istakao je predsednik Srbije.

On je naveo da je izbor Srbije da vodi politiku u interesu naših građana, a ne velikih sila.

- Verujem da ćemo tu politiku moći da nastavimo i u budućnosti. Od svojih političkih naslednika ću insistirati da vode takvu politiku - podvukao je Vučić.

"U Berlinu neće biti laki razgovori"

Predsednik je rekao da ima tremu pred sutrašnji sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, kao i da ne očekuje lak razgovor.

- To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor - kazao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ ODRŽAO SASTANAK SA OBRAJANOM: Suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo (VIDEO)