ZAPAD U PANICI ZBOG CENA HRANE: Kina drži sve u svojim rukama, apsurdan zahtev za "oslobađanje" rezervi

Novosti online/Đ. M.

15. 04. 2022. u 17:25

KINESKA vlada ne planira da "oslobodi" ogromne rezerve žitarica kako bi pružila pomoć zapadnim zemljama, kojima preti udar rekordno visokih cena hrane, piše lokalni kineski medij Sinđang Dejli, a prenosi Raša Tudej.

ЗАПАД У ПАНИЦИ ЗБОГ ЦЕНА ХРАНЕ: Кина држи све у својим рукама, апсурдан захтев за ослобађање резерви

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Neki strani mediji su nedavno tvrdili da je gomilanje kineskih rezervi žitarica navodno "najavljivalo" sukob u Ukrajini, pošto je izazvalo rast cena na globalnim tržištima žitarica, pa su čak pozvali Kinu da pusti na tržište 20% svojih zaliha žita, kako bi spasli evropsko tržište - piše kineski medij, dodajući da su zahtevi "apsurdni i neadekvatni".

U decembru je Ministarstvo poljoprivrede SAD procenilo da se očekuje da će Kina imati 69 odsto svetskih rezervi kukuruza u prvoj polovini 2022. godine, 60 odsto svetskih rezervi pirinča i 51 odsto pšenice.

U izveštaju se ističe da su cene žitarica u Kini u riziku od rasta od početka 2022. zbog pandemije, kao i suša u Južnoj Americi i rusko-ukrajinskog sukoba. Međutim, Kina je navodno uspela da održi stabilne cene na domaćem tržištu.

Neki zapadni kritičari optužuju Kinu da doprinosi globalnoj inflaciji, povećanju cena hrane i regionalnoj nestašici namirnica, jer nacija nastavlja da uvozi rekordne nivoe žitarica iz godine u godinu.

Kako piše kineski medij, "akutna nestašica" nekih poljoprivrednih proizvoda, kao što su soja i suncokretovo seme, predstavlja pretnju po Kinesku privredu. Oštar pad zaliha žitarica će navodno "ozbiljno uticati" na održivo snabdevanje i izazvati previranja na tržištu.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: SNIMAK SA AUTO-PUTA U ŽITOMIRU - Pogledajte posledice borbi nedeleko od Kijeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici