ŠARAN JURI CENU JUNETINE: Vlada nestašica najtraženije ribe, koja sada košta čak 40 odsto više nego lane

E. B. TALIJAN

11. 04. 2022. u 08:33

ŠARAN je poskupeo 14 odsto u poslednjih desetak dana u trgovinskim lancima, i nema ga dovoljno na tržištu. Od polovine novembra njegova cena je skočila za, čak 42,5 procenata.

ШАРАН ЈУРИ ЦЕНУ ЈУНЕТИНЕ: Влада несташица најтраженије рибе, која сада кошта чак 40 одсто више него лане

Foto I. Marinković

Sada se kilogram očišćenog, svežeg šarana u radnjama prodaje za 570 dinara, a u ribarnicama košta do 710 dinara. Šnicle od šarana su u rangu junećeg buta, i koštaju oko 1.000 dinara. Očekuje se da će se ovaj trend rasta nastaviti do Velikog petka.

Osim poskupljenja, problem je i manjak ove ribe na srpskom tržištu. U jednom megamarketu su nam rekli da ne znaju kada će im stići nova isporuka. Na Kalenić pijaci naši reporteri su šarana pronašli samo u jednoj ribarnici. Iako se potrošači nadaju da će njegova cena biti povoljnija za Veliki petak, kada uobičajeno trgovinski lanci pripremaju posebne akcije, očekuje se da će se rast cena ove vrste ribe nastaviti.

- Domaćeg šarana nema dovoljno na tržištu - kažu u jednom poznatom megamarketu.

- Gotovo svi trgovinski lanci imaju iste dobavljače, tako da smo svi u istom problemu. Nama stiže šaran, ali količine nisu dovoljne i proda se odmah. Trenutno ga nema u našim prodajnim objektima, ali dobićemo ga sutra.

Foto I. Marinković

Kako navode naši sagovornici, cena te ribe je tri puta korigovana tokom poslednjih desetak dana, pa je sa 500 dogurala do 570 dinara. Pastrmka koja je uvek bila skuplja od šarana, sada je u trgovinskim lancima jeftinija, jer se prodaje za oko 500 dinara.

- Kod nas je očišćeni šaran 710 dinara, a ista je cena i pastrmke - kažu nam u jednoj beogradskoj ribarnici.

- Šnicle od šarana su 1.000 dinara. Sve cene su porasle, ali i dalje ima tražnje.

Na poskupljenje, osim manje ponude, utiče i skok svih inputa u proizvodnji, od goriva do žitarica koje se koriste u ishrani ribe. Sredinom novembra prošle godine kilogram šarana je koštao od 400 do 490 dinara. Tada su stručnjaci procenjivali da će se ovog proleća potrošači suočiti sa nedostatkom domaće ribe. Lane je proizvedeno oko 30 odsto manje u odnosu na 2020. Pod ribnjacima je nekada bila između 12.000 i 15.000 hektara, a sada je 5.000 hektara. Srbija sada uvozi oko 75 odsto ribe, dok je samo 25 procenata iz domaće proizvodnje.

NAJJEFTINIJE KOD NIŠLIJA

NAJVIŠA cena šarana od 15. do 21. marta zabeležena je u Sremskoj Mitrovci gde je za kilogram trebalo izdvojiti 580 dinara. U istom periodu, najjeftinije su ovu ribu plaćale Nišlije, 379 dinara, što je, čak, 201 dinar manje. U Vranju se najčešće prodavao za 390, a u Beogradu za 399 dinara. Šarana su više plaćali i potrošači u Smederevu, 550 dinara, Kraljevčani su ga kupovali za 530, a Subotičani za 10 dinara jeftinije. Ovo pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina