BEZ RUSKE NAFTE JOŠ SKAČE CENA: Alijansa OPEK+ odoleva pritiscima SAD da se isključi Moskva

E. B. Talijan

30. 03. 2022. u 10:00

GRUPA OPEK+ odupire se pritiscima SAD da iz naftne alijanse isključi Rusiju i upozorava da bi to dovelo do skoka cene crnog zlata.

БЕЗ РУСКЕ НАФТЕ ЈОШ СКАЧЕ ЦЕНА: Алијанса ОПЕК+ одолева притисцима САД да се искључи Москва

Foto Shutterstock

Ministri energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije istakli su na jučerašnjoj konferenciji u Dubaiju da će svetska ekonomija trpeti posledice ako sigurnost u snabdevanju naftom bude ugrožena.

Alijansu OPEK+ čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Rusija i drugi proizvođači crnog zlata. Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ističe da ohrabruje vest da zemlje OPEK i OPEK+ odolevaju američkim pritisicima.

- Svet troši 100 miliona barela nafte dnevno, a Rusija proizvodi između 10 i 11 miliona barela i ne postoji način da se to zameni - ocenjuje Zdravković za "Novosti". - Rusija je u 2021. izvezla u EU 33 odsto njihove ukupne potrošnje crnog zlata, 40 procenata gasa i 70 odsto uglja. SAD pokušavaju da rusku naftu nadomeste uvođenjem Venecuele i Irana na tržište. To nije moguće, a osim toga, ove zemlje Ameriku smatraju svojim neprijateljem.

SAD zahteva od Evropske unije da prekine energetsku zavisnost od te zemlje što je pre moguće. Međutim, to bi značilo da EU seče granu na kojoj sedi i dramatično bi ugrozilo ekonomije njenih članica, te među njima nema konsenzusa po tom pitanju. Američki predsednik Džozef Bajden objavio je da uvodi zabranu uvoza svih ruskih energenata, a Velika Britanija je najavila da će staviti rampu na njenu naftu i derivate do kraja ove godine. Kako piše britanski "Fajnenšel tajms", neki od najuglednijih trgovaca crnim zlatom predvideli su da bi cene sirove nafte mogle da dostignu čak 250 dolara po barelu ove godine zbog sve većeg međunarodnog bojkota Rusije i nedostatka alternativnih izvora snabdevanja.

Ministar energetike UAE Suhail el Mazrui, poručio je da SAD treba da budu pragmatične i da shvate da OPEK+ proizvođači rade na uravnotežavanju situacije na tržištu nafte u interesu potrošača:

- Ne mogu se istisnuti neki partneri iz OPEK+ grupe, a ako bi se zahtev da neka članica bude isključena iz naftne alijanse realizovao, to bi dovelo do rasta cena, što bi se kosilo sa interesima potrošača.

 

SKUPLjI GAS

CENA gasa za isporuku u aprilu, na holandskom TTF čvorištu, u utorak je porasla za 12 odsto, na 1.306 dolara za 1.000 kubnih metara. Plavo gorivo je i na londonskoj berzi premašilo 1.300 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest