FITCH RATINGS ZADRŽALI KREDITNI REJTING SRBIJE: Ministar Siniša Mali objavio lepe vesti (FOTO)

Novosti online

25. 02. 2022. u 23:50

AGENCIJA za ocenu kreditnog rejtinga #Fitch Ratings je u svom najnovijem izveštaju potvrdila kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

FITCH RATINGS ЗАДРЖАЛИ КРЕДИТНИ РЕЈТИНГ СРБИЈЕ: Министар Синиша Мали објавио лепе вести (ФОТО)

Foto: Ministarstvo finansija

Tim povodom oglasio se i ministar Siniša Mali na Instagramu.

- Agencija Fitch navodi da je rejting Srbije podržan kredibilnom makroekonomskom i fiskalnom politikom, koju vodi Vlada Republike Srbije, kao i snažnim rastom BDP-a tokom prethodne godine. Snažan rast ekonomske aktivnosti, rast poreskih prihoda, uz postepeno ukidanje Vladinih mera za podršku privredi, uticali su na smanjenje deficita opšte države, koji je u 2021. godini iznosio 4,2% BDP-a. Takođe, Agencija Fitch očekuje nastavak postepenog smanjivanja budžetskog deficita, i predviđa njegovo smanjenje na 3,1% BDP-a u 2022. godini, odnosno na 1,8% BDP-a u 2023. godini.

- Zahvaljujući snažnom oporavku domaće tražnje, u 2021. godini ostvaren je rast bruto domaćeg proizvoda od čak 7,5%. Takođe, i u narednim godinama očekuje se rast BDP-a iznad dugoročnog trenda. Agencija smatra da je očuvan jak bankarski sektor, ostvaren rast kreditne aktivnosti, smanjeno učešće problematičnih kredita, kao i da su preduzete pravovremene i sveobuhvatne fiskalne i monetarne mere.

- Odgovorno vođenje ekonomske politike u prethodnim godinama i dobri ekonomski rezultati, ostvareni u periodu pre i zadržani tokom pandemije, rezultirali su postizanjem stabilnih i održivih javnih finansija, a efekti krize u Republici Srbiji su znatno ublaženi - napisao je Mali.

Agencija konstatuje da se učešće javnog duga opšte države u bruto domaćem proizvodu stabilizovalo na 57,5% na kraju 2021. godine i očekuje njegovo vraćanje na silaznu putanju, uz projektovani pad na 52,5% na kraju 2023. godine. Agencija pohvaljuje i činjenicu da je prosečno vreme do dospeća duga produženo na 8,3 godina, sa 6,1 godine, koliko je iznosilo na kraju 2019. godine. Očekivanja Agencije su da će se u 2022. godini emitovati dug prevashodno u domaćoj valuti, što će dovesti do rasta učešća duga denominovanog u dinarima i smanjenja valutnog rizika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu