OPŠTI HAOS NA SVETSKIM TRŽIŠTIMA ZBOG UKRAJINE: Drastičan skok cena nafte i gasa, potonuo bitkoin, pao i evro!

Novosti onlajn

24. 02. 2022. u 10:53

NAKON vesti da je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini na svim finansijskim tržištima i tržištu energenata nastao je opšti haos. Vest o ruskoj invaziji odmah je drastično podigla cene nafte i gasa, ali i duboko u minus ubacila je i akcije na svim svetskim berzama i tržištu kriptovaluta. U dubok minus je uvela i rublju zbog čega je Moskovska berza suspendovala trgovinu na svim tržištima.

ОПШТИ ХАОС НА СВЕТСКИМ ТРЖИШТИМА ЗБОГ УКРАЈИНЕ: Драстичан скок цена нафте и гаса, потонуо биткоин, пао и евро!

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

Cena nafte jutros je odmah skočila za 4,69 odsto na 101,93 dolara po barelu, prešavši nivo od 100 dolara prvi put od 2014. godine, a američka sirova nafte WTI je uzletela za 4,73 odsto na 96 dolara po barelu.

Cene prirodnog gasa takođe su snažno ojačale. Cena gasa u Evropi uzletela je jutros za 35 odsto premašivši nivo od 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa londonskoj berze ICE, objavio je Blic.

Istovremeno, Rojters javlja da je protok prirodnog gasa kroz gasovod Jamal-Evropa ka Poljskoj prepolovljen danas, i da se za sada ne zna da li je smanjenje protoka povezano sa razvojem situacije u Ukrajini.

Rublja na minimumu

Ruska rublja je pala jutros na rekordno nizak nivo, a evro se spustio na višegodišnji minimum prema dolaru i švajcarskom franku. Rublja je potonula za čak 5,77 odsto na 86 rubalja za dolar.

Moskovska berza je odmah reagovala i suspendovala trgovinske operacije na svim tržištima zbog sunovrata nacionalne valute i cena akcija.

Indeks američkog dolara, koji meri vrednost dolara u odnosu na šest glavnih konkurenata, porastao je za visokih 0,6 odsto, na 96,762 poena, prvi put od 31. januara.

Spot cena zlata, koje se tradicionalno smatra sigurnim utočištem, popeo se za 1,82 procenata i prema poslednjim raspoloživim podacima iznosi 1.942,26 dolara za uncu.

Potonuo i bitkoin

Opšta rasprodaja se proširila i na tržišta kriptovaluta, gurnuvši bitkoin ispod nivoa od 35.000 dolara prvi put u poslednjih mesec dana.

Bitkoin je jutros praktično pao više od 6 odsto na oko 35.000 dolara. Pravi sunovrat je zabeležio i Eter i to od čak 10 odsto i njime se jutros trgovalo po ceni od 2.411 dolara.

Panika i na tržištima kapitala

I na globalnim tržištima kapitala zavladala je panika zbog ruske vojne akcije u Ukrajini, koja je pokrenula opštu rasprodaju akcija.

Indeks pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za više od 3,2 posto, pri čemu su australijske akcije u minusu većem od 3 procenta, a akcije kineski najlikvidnijih kompanija su u gubitku od 1,3 odsto, izveštava Rojters. Tokijski indeks Nikei je potonuo za 2,4 procenta. Akcije industrijskih kompanija na terminskom trgovanju u Njujorku, koje meri indeks Dau Džons od jutros su u padu za 720 poena, ili 2,19 posto, fjučersi akcija u indeksnoj korpi S&P 500 su u minusu za 2,26 odsto, dok se vrednost akcija tehnoloških kompanija vezanih za indeks Nasdak 100 stropoštala za 2,73 procenta, prema najnovijim podacima CNBC-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)