METOHIJSKA OVCA PODNO RAJCA: Retku domaću rasu bardoka Jovčići uspešno uzgajaju u Belanovici kod LJiga

B. PUZOVIĆ

07. 02. 2022. u 14:13

OD svih primeraka bardoke, gotovo izumrle bele metohijske ovce kojih u Srbiji ima jedva 200, čak polovina pase na livadama Belanovice, sela podno planine Rajac, u opštini Ljig!

МЕТОХИЈСКА ОВЦА ПОДНО РАЈЦА: Ретку домаћу расу бардока Јовчићи успешно узгајају у Белановици код Љига

Foto Privatna arhiva

Uzgajaju ih četiri poljoprivredna gazdinstva u ovom kačerskom selu, jer ove ovce, sem što su veoma otporne, daju dosta mleka i veoma traženo meso izuzetnog kvaliteta.

Najveći odgajivač sa 110 grla bele metohijske ovce je Ljubomir Jovčić, a prve životinje 2016. godine nabavio je iz Dimitrovgrada. Bardoka je rasprostranjena u Metohiji, gaji se u delu Crne Gore, te u centralnom delu Srbije i Vojvodini. Ubraja se u najmlečniji soj pramenke - u skromnim uslovima gajenja, za pola godine prosečno daje 100 litara mleka.

- U više navrata ovce sam nabavljao od odgajivača iz Dimitrovgrada i uporedo radio na selekciji, ali je problem bio nalaženje priplodnih ovnova, jer je zbog malog broja ovih ovaca dolazilo do ukrštanja u krvnom srodstvu - kaže Ljubomir Jovčić.

- Tri priplodna ovna, zbog toga, nabavio sam sa Plavskih jezera u Crnoj Gori.

Na farmi Jovčića trenutno je 80 odraslih ovaca i pet ovnova. Ove, ili naredne godine, kada se ojagnje, biće, kaže, oko 120 belih metohijskih ovaca.

- Prezadovoljan sam subvencijama namenjenih gajenju ovih životinja koje su veoma zahvalne za držanje, jer nemaju naročite zahteve u ishrani, otporne su na kišu i loše vremenske uslove - objašnjava Jovčić.

PO PROGRAMU MINISTARSTVA

PREMA podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pod kontrolom odgajivačkih centara u Srbiji ima 197 ženskih i devet muških primeraka ovih ovaca, koje su ušle u program očuvanja životinjskih genetičkih resursa. Uz redovne podsticaje od 7.000 po grlu, država odgajivačima daje još 4.500 dinara za sve primerke starije od godinu dana, subvenciju za očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja. Ministarstvo je spremno da od onog ko više ne želi da ih gaji otkupi celo stado i dodeli ga drugom domaćinu.

- Mušku jagnjad prodajemo na kilogram, pošto nema mnogo zapata u ovom delu Srbije, a žensku za priplod dajemo po ceni do 150 evra, sa papirima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista