SRBIJI NEĆE FALITI STRUJE: Država obezbedila dovoljno energenata za sva domaćinstva

Tanjug

18. 01. 2022. u 14:50

PAD proizvodnje električne energije u termokapacitetima nastao usled nedovoljne količine uglja koji se doprema usloviće dodatni uvoz s obzirom na najavljene niske temperature i očekivan rast potrošnje električne energije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

СРБИЈИ НЕЋЕ ФАЛИТИ СТРУЈЕ: Држава обезбедила довољно енергената за сва домаћинства

Foto Z. Jovanović

Na današnjoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, na kojoj su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, rečeno je da je zbog havarije na odlagaču u RB Kolubara u toku izrada novog odlagališta, kao i montaža novog transportera i novog odlagača.


Na sednici su predstavljeni izveštaji o potrošnji i stanju rezervi mazuta u termokapacitetima, a razgovarano je o planovima za naredni period, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da će država obezbediti dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu u narednom periodu, kao i da je dodatnim uvozom električne energije i prirodnog gasa osigurana energetska bezbednost.

Iz Elektrodistribucije Srbije je rečeno da nema velikih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom, da se nastavljaju planirani radovi, kao i da prenosni sistem takođe funkcioniše bez problema.

Na sednici je bilo reči i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji, navodi se i dodaje da je konstatovano da je snabdevenost domaćeg tržišta stabilna i da se isporuka toplotne energije odvija bez većih problema.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici JP "Srbijagas", "Elektroprivrede Srbije", AD "Elektromreža Srbije", "Elektrodistribucije", "Naftne industrije Srbije", Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", JKP "Beogradske elektrane".

Takođe, učestvovali su i predstavnici Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB "Kolubara", "Transportgasa", JP PEU "Resavica" i "Srbija kargo" a. d, dodaje se u saopštenju.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)