ŽELEZARA I ZIĐIN OGROMNI USPESI SRBIJE: Predsednik Vučić pohvalio rezultate kineskih investicija - izvukli su zemlju iz krize

Tanjug

01. 12. 2021. u 18:53

KINESKE investicije u Srbiji, pre svih, dve - u smederevsku Železaru i u rudnik u Boru vratili su Srbiju na put uspešnih zemalja i izvukli zemlju iz krize, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da će naša zemlja biti drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi.

ЖЕЛЕЗАРА И ЗИЂИН ОГРОМНИ УСПЕСИ СРБИЈЕ: Председник Вучић похвалио резултате кинеских инвестиција - извукли су земљу из кризе

Topionica bakra "Ziđina"

U obraćanju javnosti, Vučić je primetio da se u poslednje vreme mnogo pričalo o kineskim investicijama, a mnogi, koji su, kaže, iz različitih razloga želeli da unize zemlju, kritikovali su kineske investicije, misleći pre svega za Železaru i Ziđin. To je, kaže, besmisleno i sramno ponašanje na javnoj sceni, iznoseći podatke o značaju tih ulaganja.

Vučić je rekao da Železara od preuzimanja do kraja ove godine isplaćuje 367 miliona evra, a uvećala je broj zaposlenih za 102.

- To znači da bi naši troškovi, i ako smo hteli isti broj zaposlenih, a sećate se da smo molili po svetu, jer nam je železara vraćena za jedan dolar i nismo mogli nijednu peć da podignemo… - samo za plate bi bili ovoliki, dok ostali troškovi ne bi bili manji od 150-200 miliona evra - rekao je Vučić.

Samim tim, ističe, država je uštedela više od pola milijarde evra, što, dodaje, nije pitanje samo 5.500 zaposlenih, već i 10.000 kooperanata.

- Ta investicija je jedan od najvećih uspeha vlasti u Srbiji, nešto što je sve promenilo i vratilo Srbiju na put i kolosek uspešnih zemalja - rekao je Vučić.

Kada je reč o Ziđinu, naveo je da je od 18. decembra 2018. do danas investitor isplatio 254 miliona evra, dok je država, podseća bila u dugovima.

 - A, predlagano je 2000-ih godina, kada su najprogresivniji, kako su sebe zvali, vladali zemljom da treba da sadimo kikiriki… Mi smo rešili da proizvodimo bakar i uspeli da uštedimo za tri godine najmanje 400 miliona evra - rekao je Vučić.

Zato, dodaje, i tu investiciju smatra jednim od ogromnih uspeha i vlade i kompletne vlasti u Srbiji, koja se za to borila, zalagala i smatrala da postoje rešenja za izlazak iz teške krize u kojoj se zemlja našla. Vučić je napomenuo i da je rudnik Čukaru Peki razvojna šansa i prilika za Srbiju.

- Bićemo drugi po proizvodnji bakra u Evropi, posle Poljske, i drugi po proizvodnji zlata, posle Finske - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!