KOP SKUPLJI OD MALDIVA: Zimovanje na jednoj od najlepših planina u Srbiji paprenije od egzotike

J. Su.

16. 11. 2021. u 11:00

ZA sedmodnevno zimovanje na Kopaoniku, u nekom od centralnih, luksuznih, hotela, treba izdvojiti i više oko 1.500 evra po osobi!

КОП СКУПЉИ ОД МАЛДИВА: Зимовање на једној од најлепших планина у Србији папреније од егзотике

Foto EPA

Noćenje u dvokrevetnim sobama, u pojedinim hotelima, ide i do 300 evra, po čoveku, i uključuje uslugu doručka. Isto toliko košta i skijanje u hotelima širom Austrije ili Francuske. S tim što Kopaonik, bar kada je reč o skijaškom užitku, ima 50 kilometara staza, od toga nekih 18 su za nordijsko skijanje. Recimo Ski-centar Bad Klajnkirhajm ima 103, a čuvene Tri doline u Francuskoj više od 600 kilometara uređenih staza.

Skijanje na Kopaoniku postalo je paprenije i od odlaska u Meksiko ili odmora na Maldivima, Sejšelima ili u Zanzibaru. Tako, desetodnevni odmor na Sejšelima, u januaru, zajedno sa avio-prevozom i smeštajem, po osobi, košta oko 1.200 evra. U Zanzibar se može ići za nekih 950 evra, isti aranžman prevoz i smeštaj, a za Meksiko treba izdvojiti oko 1.300 evra. Odmor na Maldivima staje oko 980 evra.

Foto I. Marinković

Da je jedna od najlepših srpskih planina prevazaišla ljubitelje skijaša i privukla one koji žele da budu "viđeni" važi već godinama. Stručnjaci upozoravaju da Kopaonik ima jednu blistavu budućnost da postane novi Zlatibor, bar kada je reč o građevinskom uništavanju. Naročito ako se uzme u obzir da je odavno prevaziđen broj smeštaja i kapaciteta koje može da podnese skijalište.

- Ski-centar Kopaonik je najbolje skijalište u regionu, ali je malo neprijatna situacija kada znate da jedna planina ima 25.000 kreveta, a žice imaju kapacitet od 8.000 skijaša - ispričali su nam ljudi koji se bave organizacijom putovanja ljubitelja skijaša.

- Sada svi koriste kovid-situaciju, jer ne može mnogo da se putuje i nije u redu da bude tako skupo.

Sve je to tržište, smatraju stručnjaci koji se bave turizmom. Kopaonik odavno nije skijalište za prosečnog građanina Srbije. Kako kažu, ako neko želi i može da plati smeštaj u samom centru, ne treba mnogo raspravljati o ceni. Lokali su puni, skijaši imaju najskuplju opremu, slabo korišćenu i pobodenu oko kafića, pa im ne smeta što su gužve na centralnim žičarama i čeka se više od pola sata, da bi se spustili za desetak minuta.

- Poslednjih 10 godina idem sa porodicom u Italiju i Austriju na skijanje i sigurno da tu tradiciju nećemo menjati - rekla nam je Danijela M. iz Beograda.

- Cene su maltene niže nego na Kopaoniku, uređenost i organizacija skijališta neuporedivo bolja.

APARTMANI

JEFTINIJEG smeštaja na Kopaoniku ima, i to su uglavnom apartmani i sobe kojih je sve manje. Postoji i hotel na stazi, koji još odoleva novim trendovima i drži vrlo pristojnu cenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)