VLADA DONELA ODLUKU: Nema poskupljenja električne energije do kraja novembra

E. B. TALIJAN

09. 11. 2021. u 10:07

UNIJA poslodavaca Srbije (UPS) ocenjuje kao veoma značajnu odluku EPS-a da ovog meseca, po preporuci Vlade, ne menja cenu struje za privredu, ali ističe da je za opstanak kompanija neophodno da to pitanje bude rešeno na sličan način i u narednom periodu.

ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Нема поскупљења електричне енергије до краја новембра

Foto Z. Jovanović

Nebojša Atanacković, počasni predsednik UPS-a, navodi da je takva mera potrebna dok se ne stabilizuje energetski sistem u Evropi i ne pojeftini električna energija na berzama.

- Ostaje isti apel da se privredi omogući snabdevanje strujom po ograničenim cenama, koje su bliske proizvodnim - navodi Atanacković.

- Imamo brojne zahteve naših članova.

Na primer jedno preduzeće prema važećem ugovoru do kraja godine plaća 56 evra za megavatsat, a predlog nove cene je 180 evra. Apsolutno je nemoguće da privrednik tako nešto može da prihvati i da nastavi rad normalno. On će morati da zatvori ili smanji proizvodnju i otpusti deo zaposlenih.

Odličan potez Vlade

Drastično poskupljenje struje, kako navodi, dovelo bi do skoka cena većine proizvoda i usluga i ugrozilo bi poslovanje značajnog broja firmi.

On ističe da je odluka da se do kraja novembra ne menja cena struje očigledan signal da Vlada razmišlja o lošim posledicama koje bi mogle nastati i da je svesna problema.

Foto D. Dozet

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, koja je održana pre desetak dana, razgovaralo se o ovom pitanju i dogovoreno je ubrzano održavanje vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se razmatraju incijative o ograničavanju poskupljenja struje za privredu. Podsetimo, to je bio zahtev i Privredne komore Srbije. Kao što su "Novosti" već pisale, jedan od predloga predstavnika privrede Vladi Srbije bio je da se firmama koje sada sklapaju ugovore omogući, da u određenom periodu, na primer od šest meseci, struju ne plaćaju više od 70 evra po megavatsatu.

Atanacković navodi da je relativno jeftina energija jedna od prednosti za kompanije u Srbiji, ali da će one izubiti mogućnost da budu konkurente ukoliko se primene berzanske cene.

- Naši građani plaćaju cenu ispod proizvodne, a za privredu je ona ugovorna i zavisi od kretanja na berzi - kaže Atanacković.

- Ove godine je posebno problematično što su svi energenti poskupeli. To je nastalo zbog nedostatka i visoke cene gasa. Zato su mnogi koji su koristili ovaj energent prešli na struju, pa je onda i ona poskupela. U međuvremenu je sirova nafta, takođe, zabeležila značajan rast. Sada privrednici ne znaju na koji energent da se prebace, kada su svi postali skupi.

Najpovoljnije kod države

ELEKTROPRIVREDA Srbije donela je odluku, po preporuci Vlade, da do 1. decembra ne menja cenu struje za privrednike. Preduzećima kojima je ugovor o snabdevanju istekao 31. oktobra daje se mogućnost da ga produže do kraja ovog meseca. Komercijalnim kupcima koji su na rezervnom snabdevanju, a ugovor im je, takođe, istekao, nudi se novi ugovor za novembar po istoj ceni. Privrednici koji su već potpisali novi ugovor o snabdevanju koji važi od 1. novembra, njegovu primenu mogu da odlože do 1. decembra. Na srpskom tržištu, licencu za trgovinu strujom ima 63 snabdevača, a aktivno je samo 11. Zbog najpovoljnije cene električne energije EPS snabdeva više od 95 odsto potrošača na slobodnom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)