OČEKUJU SE VIŠE OTKUPNE CENE MLEKA: Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović o trenutnoj krizi u mlekarskoj industriji

J. Su.

31. 08. 2021. u 21:35

VISOKE cene žitarica, poslednjih godinu dana, doprinele su da više ne postoji rentabilnost za proizvođače mleka. Država će izaći sa predlogom da se povećaju premije za mleko i to bi trebalo da važi od trećeg kvartala. Naravno, to nije dovoljno i iskorak moraju da naprave i prerađivači mleka, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

ОЧЕКУЈУ СЕ ВИШЕ ОТКУПНЕ ЦЕНЕ МЛЕКА: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић о тренутној кризи у млекарској индустрији

Foto AP

- Očekujem da dođe do povećanja cena, ali da li će biti koliko su tražili proizvođači, nisam siguran - istakao je Nedimović. - S druge strane, pitanje kako će se to odraziti u trgovinama i kako će na to potrošači reagovati. Treba dovoljno balansirati. Svi koji imaju svoju zemlju, a proizvođači su mleka, njima je ove godine najisplativije bilo da se bave ratarstvom, nego ovim, teškim poslom, mlečnim govedarstvom. Na državi je da očuva oba sektora.

Kako kaže Nedimović, nigde u okruženju nema dovoljno mleka, osim u Srbiji i BiH. Počeo je izvoz srpskog sira u Švedsku, Nemačku i Poljsku. Sigurno da će biti veća tražnja za mlekom. A ako se skoncentrišemo samo na domaće tržište, tu ne možemo nikako da preživimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a