LETO USIJALO POTROŠAČKE KREDITE: Privreda i stanovništvo bankama u Srbiji duguju oko 25,5 milijardi evra

B. Caranović

26. 08. 2021. u 10:16

GRAĐANI Srbije su na kraju prošlog meseca dugovali bankama više od 25,5 milijardi evra, odnosno oko 3.000 milijardi dinara.

ЛЕТО УСИЈАЛО ПОТРОШАЧКЕ КРЕДИТЕ:  Привреда и становништво банкама у Србији дугују око 25,5 милијарди евра

Foto Shutterstock.

Samo u odnosu na jun zadužili su se oko 45 milijardi dinara. U odnosu na sedmi mesec prošle godine, od banaka su privreda i stanovništvo zajedno pozajmili 560 milijardi dinara više. Može da se pretpostavi da je na porast broja pozajmica u toku letnjih meseci uticalo popuštanje epidemioloških mera u odnosu na prošlo leto i mnogo veći broj odlazaka na turistička putovanja.

Kako poslednja analiza Udruženja banka Srbije pokazuje, najveći skok u odnosu na prošli jul pokazalo se upravo u zaduženjima za potrošačke kredite. Gotovo 35 odsto više je tih pozajmica ovog, nego prošlog leta. Skočili su i zajmovi za stambene adaptacije za 15 procenata, gotovinski za 11 odsto, a poljoprivredni najmanje - 2,6 odsto. Ukupno povećanje duga stanovništva po svim kreditima veće je za gotovo 12 procenata u odnosu na prošli jul.

Na kraju jula bilo je 1,2 miliona kreditnih kartica, što je manje za pet odsto nego pre godinu dana, kad je bilo u upotrebi oko 1,3 miliona ove plastike. Prosečan iznos odobrenog limita po ovim karticama je 91.090 dinara.

Firme i preduzetnici dužni su 124 milijarde dinara više nego prošlog jula.

- Kada je reč o docnji, po kreditnim karticama njeno učešće je 12,1 odsto, što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu za oko dva procenta - podatak je kreditnog izveštaja. - Ukupno učešće docnje u dugu po osnovu svih bankarskih kredita privrede i stanovništva zajedno je 3,2 odsto, što je smanjenje u odnosu na kraj jula lane, kada je bilo 34,8 procenata.

MINUS

ČAK 237.082 tekuća računa bila su u nedozvoljenom prekoračenju tokom prethodnog meseca. To je, međutim, smanjenje od oko tri odsto, u odnosu na jun. Iznos dozvoljenog minusa u julu je bio u proseku 42.779 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK