GORIVO "PODGREJALO" INFLACIJU: Osnovne kategorije aprilske potrošačke korpe u Srbiji poskupele na mesečnom i međugodišnjem nivou

E. B. TALIJAN

14. 06. 2021. u 12:00

TEKUĆI rast potrošačkih cena u aprilu je bio najveći mesečni porast posle 2017. godine. Privredna aktivnost se ubrzava, ali i inflacija. U aprilu u odnosu na mart iznosila je 1,1 odsto, a u poređenju sa istim periodom lane 2,8 procenta.

ГОРИВО ПОДГРЕЈАЛО ИНФЛАЦИЈУ: Основне категорије априлске потрошачке корпе у Србији поскупеле на месечном и међугодишњем нивоу

Foto I. Marinković

Ovo se navodi u najnovijem broju mesečnika Ekonomskog instituta "Makroekonomske analize i trendovi".

Gordana Vukotić Cotič, autor priloga o inflaciji, u razgovoru za "Novosti" ističe da je rast potrošačkih cena kratkoročna pojava na koju su uticale okolnosti izazvane pandemijom. Prošle godine u aprilu bila je niska privredna aktivnost odnosno potražnja. U uslovima slabljenja pandemije, došlo je do skoka ovih parametara.

- Do rasta tekućih potrošačkih cena došlo je sa oživljavanjem privredne aktivnosti, ali to neće biti dugoročan trend - kaže naša sagovornica. - Ne znači da će u julu da nestane, ali u sledećim mesecima hoće. Kada govorimo o međugodišnjoj inflaciji, ona je rezultat niske baze u aprilu prošle godine, koja je bila takva zbog pandemije.

Kako u analizi navodi Gordana Vukotić Cotič, inflacija je ubrzana u četvrtom mesecu ove u odnosu na isti period prošle godine, isključivo pod dejstvom privremenih faktora. Na ovakav ishod najviše je uticao rast cena energije od sedam odsto, u kome je, po doprinosu inflaciji, prednjačilo poskupljenje motornih goriva od 11,7 procenata.

Sve osnovne kategorije potrošačke korpe poskupele su i na mesečnom i na međugodišnjem nivou. U aprilu u odnosu na mart prehrambeni proizvodi su imali višu cenu za 2,6 odsto, a na to je najviše uticalo sezonsko poskupljenje svežeg povrća za 18,5 procenata. Neprehrambeni proizvodi bez energije su 0,4 odsto koštali više nego u martu, zato što je sezonski skočila cena ženske odeće za 2,2 procenta.

V. N.

Tekst potpisa

- Energija je poskupela za 0,6 odsto, jer su motorna goriva, usled rasta svetskih cena sirove nafte, poskupela za 1,5 procenata - navodi se u časopisu. - Usluge su imale višu cenu za 0,2 odsto, zato što je iznajmljivanje stana poskupelo za 0,6 procenata.

Na međugodišnjem nivou, neprehrambeni proizvodi bez energije koštali su 2,2 odsto više jer su cigarete, zbog povećanja specifične akcize, poskupele za 3,4 procenta lane u julu i 3,3 odsto ovog februara. Cenu usluga za 2,3 odsto podigli su turistički paket-aranžmani koji su imali višu cenu za 12,4 procenta. Prehrambeni proizvodi su poskupeli za 1,7 odsto, najviše zato što je sveže povrće poskupelo za 4,3 procenta.

SRBIJA NA SEDMOM MESTU

MEĐUGODIŠNjA inflacija u aprilu u našoj zemlji znatno se približila centralnoj vrednosti cilja od tri odsto, ispod koje je neprestano, još od maja 2019. - navodi se u analizi mesečnika Ekonomskog instituta "Makroekonomske analize i trendovi". Kako se ističe, Srbija je imala nižu međugodišnju inflaciju od devet zemalja EU u martu, a u aprilu od šest.

RZS: ZA PET MESECI 3,2 PROCENTA

INFLACIJA u Srbiji ovog maja veća je za 0,5 odsto u odnosu na april, a u poređenju sa istim mesecom lane za 3,6 procenata. Ovo pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Potrošačke cene su u odnosu na lanjski decembar povećane u proseku za 3,2 odsto. U poređenju sa aprilom, u maju su hrana i bezalkoholna pića poskupela za jedan procenat, odeća i obuća za 0,8, restorani i hoteli za 0,7. Transport košta više za 0,5, zdravstvo za 0,4 odsto, a stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,3 odsto. Poskupela su i alkoholna pića i duvan, rekreacija i kultura za po 0,2, a komunikacije za 0,1 odsto. Istovremeno, cene nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana su pale za 0,1 procenat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)