ZAJEDNIČKI PROJEKTI ZA SNAŽAN REGION: Srbija i Crna Gora ulaze u novu eru privrednih odnosa

V. N.

27. 07. 2022. u 14:00

NOVI optimizam u međusobnim odnosima svih ekonomija na Zapadnom Balkanu počiva na Inicijativi Otvoreni Balkan, čije članice, Srbija, Severna Makedonija i Albanija, već osećaju prve benefite zajedničkog regionalnog projekta.

ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКТИ  ЗА СНАЖАН РЕГИОН: Србија и Црна Гора улазе у нову еру привредних односа

SASTANAK u Privrednoj komori Srbije, Foto D. Kujundžić

Poziv je otvoren za sve, a Crna Gora, kao zemlja sa najviše otvorenih poglavlja i usvojenih EU standarda u oblasti privrede, svojim pridruživanjem dodatno bi ojačala inicijativu, smatra Aleksandar Radovanović, rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije.

„Crnoj Gori u okviru inicijative Otvoreni Balkan posebno može biti interesanto uspostavljanje zajedničkog tržišta rada, imajući u vidu potrebu turističke privrede Crne Gore za većim angažovanjem sezonskih radnika tokom turističke sezone“, objašnjava Radovanović.

U okviru Inicijative, do sada su postignuti sporazumi iz oblasti trgovine, slobodnog pristupa tržištu radne snage i dodeljivanja eID broja građanima koji žele da iskoriste pravo na pristup tržištu radne snage.

Potpisani sporazumi će olakšati poslovanje između, za sada, tri zemlje učesnice, i stvoriti preduslove za stvaranje većeg tržišta radne snage omogućavajući veću konkuretnost kompanija koje posluju na ovim tržištima.

Efikasnije poslovanje

Privredni odnosi Srbije i Crne Gore sve su intenzivniji, sve je više susreta privrednika i zvaničnika koji razgovaraju o zajedničkim projektima i poslovima, što je odličan signal ka unapređenju ekonomske saradnje od koje će koristi imati privreda i građani, rečeno je prilikom susreta Dritana Abazovića, predsednika Vlade Crne Gore i Marka Čadeža, predsednika PKS, u Beogradu.

Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori. Robna razmena prošle godine vredela je 900 miliona evra, do kraja aprila 2022. dostigla je 306,7 miliona evra, što je za 28,1 odsto više nego u istom periodu lane.

Dve privrede žele da rade na sprovođenju inicijativa koje će doprineti ukidanju barijera u poslovanju i pokrenuti nova zajednička ulaganja u sektorima logistike, energetike, turizma, prehrambene industrije, plastike, nameštaja...

Čadež i Abazović, Foto D. Kujundžić

Zato je potrebno dodatno poboljšati saradnju kada je u pitanju stvaranje podsticajnijeg ambijenta za efikasnije poslovanje.

„To se pre svega odnosi na ubrzanje i olakšanje kretanja robe i ljudi preko graničnih prelaza, uspostavljanjem zajedničke kontrole u drumskom (Gostun – Dobrakovo ) i železničkom (zajednička železnička stanica Bijelo Polje) saobraćaju na graničnim prelazima“, navodi Radovanović.

To bi doprinelo ubrzanju prometa, boljoj povezanosti,  smanjenju čekanja na granicama.

Takođe, važan je i nastavak modernizacije pruge Beograd – Bar i infrastukturni radovi na izgradnji auto puta Beograd – Bar što bi dovelo do veće iskorišćenosti potencijala i kapaciteta Luke Bar, koja bi mogla da postane značajna izvozna luka za kompanije iz Srbije.

Pozitivni efekti bi se odrazli i na povećanje broja turista, naročito van turističke sezone.

Primer odlične saradnje

Na inicijativu PKS i PK CG, potpisan je trilateralni Sporazum između kompanija Luka Bar, Srbija Kargo i Montenegrokargo. Inicijativa je pokrenuta 2019. godine u Novom Sadu, kada se razgovaralo o stvaranju prihvatljive cene za učesnike transportno - logističkog lanca Srbije i Crne Gore. Ovaj sporazum, potpisan krajem 2021. godine, omogućiće bolje povezivanje svih učesnika transportnog lanca na strateškom pravcu Beograd – Bar. Kao pozitivan rezultat saradnje i pregovora govore informacije da je Luka Bar u prvom kvartalu 2022., ostvarila profit od oko 1,35 miliona evra, što je najbolji poslovni rezultat tog preduzeća u poslednjih 20 godina rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri