ODLIČNA PRILIKA ZA SRPSKE IZVOZNIKE: Izrael smanjuje uvozne dažbine

Aleksandar Nikolić, direktor predstavništva PKS u Jerusalimu

27. 04. 2022. u 09:53

UPOREDO sa sinonimom za startap naciju i zemlju „jedinstvene žilavosti“, Izrael važi i za jednu od najskupljih država sveta.

ОДЛИЧНА ПРИЛИКА ЗА СРПСКЕ ИЗВОЗНИКЕ: Израел смањује увозне дажбине

Foto PKS

Decembra prošle godine The Economist Intelligence Unit (EIU) je čak proglasio TelAviv najskupljim gradom na svetu, ređajući za njim Pariz, Singapur i Cirih! Parametri su se zaoštrili tokom protekle dve godine zbog dramatičnog poskupljenja transporta robe, koja velikim delom u ovu zemlju levantskog dela Mediterana dolazi iz udaljenih prekomorskih područja. Dodatnom rastu troškova doprineli su, proteklih meseci, poremećeni dobavljački lanci sa istoka Evrope. 

Vlada Izraela već uveliko preduzima korake u kampanji borbe protiv visokih troškova života među kojima su ukidanje akciza na ugalj, ukidanje carina na robu široke potrošnje, industrijske proizvode i građevinske repro-materijale, kao i snižavanje carina na prehrambene proizvode. Osniva se i komisija za ograničavanje monopola i povećanje konkurencije u prehrambenoj industriji.

U sektoru prehrambenih proizvoda to podrazumeva ukidanje uvoznih kvota, niže carinske tarife i pospešivanje konkurentnosti domaće proizvodnje. Plan predviđa ukidanje carina na, između ostalih, goveđe meso, kobasice, sosove, suvo voće, torte, kolače i brašno. Osim toga, značajno će biti proširene tenderski ciljane kvote za jaja i med.

Gde su šanse za srpske izvoznike?

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela naložilo je da se hitno ukinu carine na voće i povrće, uključujući beli luk, grašak, pečurke i pasulj. Ostatak tarifa na sve sveže, zamrznuto i konzervisano voće i povrće, postepeno će se snižavati u šest koraka u periodu od pet godina, kako bi se izraelska poljoprivreda prilagodila novoj situaciji.

Ovim su se stekli uslovi da se podudare interesi vodećih lanaca izraelskih samoposluga i proizvođača iz Srbije, uglavnom zamrznutog, svežeg i prerađenog voća i povrća, sireva.

Pri ovome će naši izvoznici, koji već poseduju košer sertifikate, odnosno reference izvoza u zemlje EU ili UK, uživati u mnogo čemu pojednostavljen postupak. Deklaracije će sve više zamenjivati komplikovane sertifikate, koji nose sobom i finansijska izdvajanja. Težište je naravno na uvoznicima, jer će oni biti nosioci obezbeđivanja neophodnih dozvola, koje proističu iz regulativa, pre svih, Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, te Ministarstva finansija.

Rezultat svih ovih pozitivnih trendova trebalo bi da bude - više robe iz Srbije u Izraelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)