ZANIMLJIVA EKONOMIJA: Da li ste znali?

Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis MonopolList

02. 03. 2022. u 13:55

• Ako jednu mašinu izvozite u finalnom obliku, u većini zemalja ćete platiti carinu u iznosu od 20%, a ako je izvozite u delovima, plaćate carinu po stopi od 12%.

ЗАНИМЉИВА ЕКОНОМИЈА: Да ли сте знали?

Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

•    Prema poslednje dostupnim podacima, najveći odnos javnog duga prema BDP-u na svetu ima Venecuela, čiji javni dug iznosi oko 350% njenog BDP-a. Poređenja radi, svetski prosek je nešto više od 67% javnog duga prema BDP-u.

•    Prvi Mekdonaldsov restoran u centralnoj i jugoistočnoj Evropi otvoren je u Beogradu, 24. marta 1988. godine na Slaviji.

•    Koliko je snažan uticaj pandemija koronavirusa imala na ekonomije, pokazuje i podatak da su se tokom 2020. godine u odnosu na 2019. prosečni izdaci potrošača Evropske unije smanjili za čak 8%, što je najveće godišnje smanjenje od kada se ovaj podatak beleži.

•    Mnogi potrošači u Brazilu mogu da trampe svoje proizvode za proizvode Avona. Tako se za dva paketa jaja može dobiti dezodorans Bart Simpson.

•    Canton Fair u Kini ima izložbeni prostor od preko milion kvadratnih metara, što nije moguće obići za pet dana, koliko traje sajam.

•    Najveći jednodnevni pad vrednosti jedne kompanije u istoriji američke berze zabeležen je početkom meseca, kada su akcije kompanije Meta, ranije poznate kao Fejsbuk, doživele pad od oko 27%, što je umanjilo vrednost kompanije za rekordne 232 milijarde dolara.

Foto Shutterstock

•    Koncept komparativne prednosti jedan je od osnovih koncepata u teoriji međunarodne trgovine kojim se objašnjavaju razlozi za trgovinu među državama. Označava relativnu prednost jedne države u proizvodnji nekog dobra u odnosu na druge države, izraženu u manjem oportunitetnom trošku, tj. količini ostalih dobara kojih država mora da se odrekne da bi proizvela jednu dodatnu jedinicu tog dobra. Upravo za ovaj koncept nobelovac Pol Samjuelson jednom prilikom je izjavio da je to najbolji primer ekonomskog principa koji je neosporno istinit, a koji nije očigledan inteligentim ljudima (velikoj većini ljudi).

Izvor: Pišu studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis MonopolList

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!