BALKAN OSTAJE OTVOREN: Biznis - diplomatija predsednik PKS Marko Čadež U Nemačkoj

PKS

23. 02. 2022. u 17:07

ZAPADNI Balkan ostaje prioritet i nove nemačke vlade, traže se nova rešenja i ideje sa ciljem podrške regionalnim i evropskim integracijama, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

БАЛКАН ОСТАЈЕ ОТВОРЕН: Бизнис - дипломатија председник ПКС Марко Чадеж У Немачкој

Čadež u ambasadi Srbije u Berlinu na proslavi Dana državnosti, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23.02. 2022.

Čadež je tokom radne posete Nemačkoj razgovarao sa predstavnicima Bundestaga, Ministarstva spoljnih poslova, službe kancelara, kao i sa predstavnicima privrede o tome kako vide budućnost Zapadnog Balkana i saradnju regiona sa Evropskom unijom.

Proces, kaže, nije mnogo napredovao, ne u smislu pregovora, već u praktičnom smislu šta se implementira i koji su pravi benefiti jedinstvenog tržišta Unije za kompanije iz regiona.

„Svi smo se složili da Zapadni Balkan jeste prioritet i ove nove nemačke vlade.

Najviše smo razgovarali o inicijativi Otvoreni Balkan, zašto je ona važna, na koji način možemo da je poširimo na svih šest ekonomija na Zapadnom Balkanu, što jeste važno, i kako EU vidi proces približavanja celog regiona i svake ekonomije pojedinačno zajedničkom ekonomskom tržištu“, ističe Čadež:

Suzan Šuc i Marko Čadež, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23.02. 2022.

„Nama je jako važno da imamo opipljive rezultate koji će da smanje troškove našim kompanijama, omogućiti im da posluju i olakšati im da budu deo jedinstvenog tržišta EU“.

O EU integracijama i regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan i novim idejama u okviru Berlinskog procesa, predsednik PKS je tokom višednevne radne posete Berlinu razgovarao sa Suzanom Šuc, direktorkom za saradnju sa Jugoistočnom Evropom iz Nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

"Jačanje regionalne saradnje, koja je polazna tačka i cilj Berlinskog procesa, brže uspostavljanje zajedničkog tržišta bez barijera za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala unutar regiona, ali i otklanjanje prepreka u poslovanju sa EU, kako bi se olakšala trgovina i investicije i smanjili troškovi kompanija, želja je privrednika svih zapadnobalkanskih ekonomija. To je, istovremeno, i u interesu i nemačkih kompanija koje posluju na Zapadnom Balkanu”, naglasio je Čadež.

Dinamični razgovori sa predstavicima politike i privrede, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23.02. 2022.

On je tokom radne posete Nemačkoj razgovarao i sa Sonjom Ajsenberg, direktorkom u Saveznom ministarstvu ekonomije, poslanikom Adisom Ahmetovićem, izvestiocem za Balkan u SDP Nemačke, Majklom Harmsom, direktorom nemačkog Komiteta za ekonomske odnose sa Istočnom Evropom, Geraldom Knausom iz Evropske inicijative za stabilnost, kao i sa brojnim nemačkim zvaničnicima i predstavnicima poslovne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024