PLATE ZA STUDENTE BEZ OPOREZIVANJA: Olakšica za preduzeća u dualnom obrazovanju

V. N.

31. 01. 2022. u 13:55

POSLODAVCI koji učestvuju u dualnom modelu obrazovanja biće od ove godine izuzeti od oporezivanja naknade koju ostvaruju studenti koji obavljaju učenje kroz rad.

ПЛАТЕ ЗА СТУДЕНТЕ БЕЗ ОПОРЕЗИВАЊА: Олакшица за предузећа у дуалном образовању

Prva generacija studenata po dualnom visokom obrazovanju

U praksi to znači da će studenti, prema Zakonu o dualnom modelu studija iz 2019. godine, nastaviti da ostvaruju svoje pravo na naknadu tokom praktične nastave u kompanijama, ali će poslodavci biti oslobođeni poreskih davanja.

„Mere poreskih olakšica trebalo bi da ohrabre i motivišu ostale privrednike da uzmu učešće u dualnom modelu jer tako investiraju u svoju budućnost. Kroz ovaj program poslodavci će moći da realizuju brojne projekte kroz saradnju sa univerzitetima, čime program dualnog modela studija dodatno dobija na značaju“, ističe Ana Stojanović, Rukovodilac Službe za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Primenom dualnog modela studija, dodaje Stojanović, poslodavci rešavaju problem nedostatka odgovarajućih kadrova, naročito iz oblasti mašinske, elektroindustrije, građevine, IT-a, tehnologa različitih specijalnosti.

Nadogradnja kapaciteta i kadrova

U kompaniji Tiffany kažu da svoje poslovanje ne grade samo na dobrim finansijskim rezultatima, već i na poslovnoj filozofiji društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici i kompletnom društvu, posebno prema deci i mladima.

„Upravo iz tog razloga u prethodnoj godini uzeli smo učešće u projektu dualnog obrazovanja na visokim studijama“, navodi Boro Radojičić, direktor kompanije „Tifani“.

Ističe značaj pozitivnog odgovora grada Čačka, Fakulteta Tehničkih nauka, PKS i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na inicijativu privrednika i omogućavanje da se kreira studijski program po dualnom modelu Odevno inženjerstvo i dizajn.

Formiranje tog profila vide kao logičan sled svih aktivnosti od pre pet godina, kada su ušli u sistem dualnog obrazovanja na srednjoškolskom nivou.

Kompanija "FPM Agromehanika" iz Boljevaca ušla je u sistem dualnog obrazovanja studenata saradnjom sa Mašinskim fakultetom u Nišu pa će od oktobra ove godine deset studenata imati priliku da u ovom preduzeću, koje plasira svoje proizvode u više od 40 država, savladaju ceo proces proizvodnje poljoprivredne mehanizacije.

„Zbog potreba stručnih kadrova iz oblasti mašinstva, opredelili smo se za ulazak u visoko dualno obrazovanje, kako bi nakon saradnje sa Mašinskim fakultetom u Nišu, po realizaciji studijskog programa Mašinske konstrukcije, razvoj i inženjering, obezbedili potrebne stručne kadrove, koji bi svojim inovativnim idejama doprineli u projektovanju novih proizvoda, sve u cilju stvaranju stabilne i trajne privredne ekspanzije“, kaže Branislav Rajić, direktor "FPM Agromehanika". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)