ŠTA VAM SVE TREBA ZA BRZO OTVARANJE FAST- FUD LOKALA: Serijal - Započni biznis (5) PKS daje informacije za pokretanje kioska brze hrane
FAST-fud industrija ili pravljenje brze hrane, decenijama je prisutna i raste u zapadnim državama.
Foto: Saša Stefanović
Takav trend preuzela je i Srbija pa se danas na gotovo svakom koraku mogu naći brzi obroci. Iako je uvreženo mišljenje da ovakvi lokali nude samo nezdravu hranu, to je zapravo stvar odabira stila života svakog građanina jednog društva u skladu sa socio-ekonomskim, kulturološkim, obrazovnim i brojnim drugim činiocima. Danas je moguće brzo dobiti zdrav i balansiran obrok koji je napravljen za svega nekoliko minuta, od namirnica koje su raznolike i važe za hranjive i zdrave.
„Preduzetnik“ i Centar za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije, predstavlja osnovne uslove za otvaranje lokala koji nudi hranu za poneti.
Foto: V. N.
Da bi se došlo do računice koliko je novca potrebno, neophodno je prvo tačno odrediti šta se pravi i prodaje, lokaciju, i tip poslovnog prostora, koji može biti u zakupu ili u sopstvenom vlasništvu. Neophodno je da se ukoliko već nije, opremi, i da ispunjava propisane minimalne tehničke i sanitarno-higijenske uslove za obavljanje ugostiteljske delatnosti.
Potrebno je za početak odrediti optimalan broj zaposlenih i angažovati knjigovođu.
Pored obavezne fiskalne kase, svakako su neophodni pribor i uređaji za čišćenje, merenje, obradu i pripremu hrane i jednodelna sudopera sa tekućom toplom i hladnom vodom i najmanje jedna radna površina uz sudoperu, police za smeštaj pića i opreme i pribora za pripremu hrane, rashladni uređaji za čuvanje hrane, pića i napitaka, uređaji za odvod dima, pare i mirisa, prostor za držanje pribora i sredstava za higijenu, higijenske posude za otpatke u objektu i pored objekta...
Foto: V. N.
Kiosk brze hrane je ugostiteljski objekat u kojem se pripremaju i uslužuju jednostavna topla i hladna jela, pića i napici u originalnoj ambalaži ili u ambalaži za jednokratnu upotrebu, a usluživanje se vrši preko natkrivenog šaltera ili pulta.
Specifikacija i adaptacija prostora
Sve prostorije i prostori u ugostiteljskom objektu u kojima borave ili se zadržavaju gosti moraju da imaju obezbeđeno grejanje, osim u ugostiteljskim objektima koji posluju samo u letnjem periodu. Temperatura u prostorijama u kojima borave ili se zadržavaju gosti mora da iznosi najmanje 18,5 °C…
Najčešći oblik registracije u Agenciji za privredne registre je - preduzetnik ili društvo sa ograničenom odgovornošću. Šifra delatnosti: 5610 – Delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata
Troškovi poslovanja
Za jednog zaposlenog sa punim radnim vremenom (bruto plata na godišnjem nivou) potrebno je izdvojiti minimum 515.556 dinara. Ukoliko se angažuje čistačica, bruto plata na godišnjem nivou iznosi 58.000 dinara. Kako bez reklame nije moguće danas voditi uspešno biznis, osnovni troškovi izrada logotipa i vizuelnog identiteta su oko 117.000 dinara. Troškovi knjigovođe na godišnjem nivou su, u zavisnosti od toga u kojoj opštini radite, koje sve usluge nudite i koliki promet imate, od oko 100.000 dinara.
Foto: V. N.
Ukoliko je u pitanju visok promet, potrošnja higijenskih sredstava u jednoj godini je oko 140.500 dinara, kartice za fiskalnu kasu koštaće 23.500 a fiskalna kasa 11.500 dinara.
Troškovi koji se tiču sanitarne inspekcija na 6 meseci su 11.500 dinara. Protivpožarna obuka i bezbednost na radu košta 164.000 dinara, za potrošnju vode u toku godine treba da izdvojite oko 40.000, za struju okvirno 175.500, odnošenje smeća, odnosno komunalije do 189.000 dinara.
Inače, ovi troškovi tretiraju se kao fiksni ili varijabilni troškovi i ulaze u deo Bilansa uspeha preduzeća.
Preporučujemo
MAŠINE ZA IZGRADNjU METROA METROA U ZAVRŠNOJ FAZI: Evo kada stižu iz Kine u Beograd
08. 12. 2025. u 21:01
PAO VELIKI DOGOVOR ORBANA I ERDOGANA: Ruski gas će stizati u Mađarsku
08. 12. 2025. u 17:25
MINISTARKA SOFRONIJEVIĆ: Ovo je najveće novina Zakona o legalizaciji
08. 12. 2025. u 17:11
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)