Branislav je počeo svoj pionirski poduhvat kad niko nije znao kako treba uzgajati borovnice: Ovo je recept za organsku plantažu

Novosti online

31. 10. 2023. u 16:28

U NASELjU Grabovci kod Rume Branislav Rahar je pre 14 godina počeo svoj pionirski poduhvat.

Бранислав је почео свој пионирски подухват кад нико није знао како треба узгајати боровнице: Ово је рецепт за органску плантажу

Foto: Ustupljene fotografije

Uzgoj aronije i nije bio tako popularan niti se o tome mnogo znalo, ali se i te kako razvijala svest o pozitivnim zdravstvenim i nutritivnim svojstvimaove bobičaste biljke. Krenuo je sa zasadom aronije na 2,6 ha, a danas se ta cenjena žbunasta biljna vrsta iz porodica ruža u njegovom gazdinstvu prostire na 12 ha.

– Znao sam da aronija ima visoku prirodnu otpornost i skromne potrebe za agrotehničkim merama te da je zbog toga pogodna za organsku poljoprivrednu proizvodnju. Osim ove vredne prehrambene i lekovite biljke bavim se i proizvodnjom borovnice na površini od 2.75 ha. Cela plantaža borovnice je pokrivena protivgradnom mrežom kao i savremenim irigacionim sistemom što je veliki uspeh. I plantaže aronije su takođe u intenzivnom uzgojnom sistemu sa irigacionim sistemom,mašinskim održavanjem što podrazumeva međuredno košenje, okopavanje...

Branislav je svestan koliko mašine olakšavaju ovaj težak posao, pa je od početka svaki zarađeni dinar ulagao u mašinski park. Ponosan je što na njegovu plantažu često dolaze oni koji bi da se i sami isprobaju u tom poslu, a njemu nikada nije teško da ljudima nesebično prenese stečena znanja i iskustva.

– Kod nas se o uzgoju aronije i borovnice nije mnogo znalo. Trebalo je puno truda, čitanja literatute i saradnje sa stručnjacima da bi se stiglo do današnje proizvodnje. Imamo i d.o.o.Trueberry preko koje radimo posao vezan za preradu i prodaju matičnih sokova od aronije. Puno toga ima ali ovo je u kratkim crtama.

Foto: Ustupljene fotografije

Branislav kaže da za sada ima jednog radnika u u stalnom radnom odnosu i popriličan broj sezonskih radnika kako na samom održavanju plantaža tako i u berbi borovnice.

– Berbu aronije sam rešio kombajnom, ali berba borovnice je problem. Teško je pronaći ljude u periodu kada je treba obrati, ali se nadam da ćemo i za to pronaći rešenje.

 Branislav je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

*Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo je u vlasništvu Branislava Rahara

*Mesto: Grabovci kod Rume, Sremski okrug

*Naziv farme: "Branislav Rahar"

*Delatnost: Voćarstvo - organski plantažni uzgoj aronije i borovnice

*Dalja prerada: Prerada i prodaja matičnih sokova od aronije - d.o.o.Trueberry

*Mreže: Fb Branislav Rahar

Foto: Ustupljene fotografije

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Ako vaš porodični posao ili posao neko koga znate odgovara navedenim kriterijuma pozivamo vas da se prijavite klikom na ovaj link.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)