DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU: Sindikati pozivaju na veću brigu poslodavaca o radnicima

J.Ž.S.

27. 04. 2021. u 13:58

BEZBEDNOST i zdravlje na radu zaposlenih u Srbiji ne može da bude tema kojoj ćemo poklanjati pažnju samo 28. aprila, na međunarodni i nacionalni Dan bezbednosti i zdravlja na radu.

ДАН БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ: Синдикати позивају на већу бригу послодаваца о радницима

Foto: Arhiva "Novosti"

Kako naglašavaju u SSSS, među hiljadama smrtnih slučajeva od kovid-19 u Srbiji, nebrojano je radnika koji su zaraženi na poslu.

- Zdravlje zaposlenih je doslovno njihov život, a Srbija ima slabu evidenciju preminulih od profesionalnih bolesti uzrokovane uslovima na radnom mestu. Rak povezan sa poslom i izloženosti zaposlenih blizu 50 različitih kancerogenih supstanci uzrok je na desetine hiljade smrtnih slučajeva svake godine. Pored izloženosti opasnim supstancama, ne evidentiraju se bolesti prouzrokovane dizanjem teškog tereta, mišićno-skeletnim poremećajima, a bolesti prouzrokovane psihosocijalnim razlozima, poput stresa, nasilja, uznemiravanja i maltertiranja na poslu poslodavci, najblaže rečeno, tretiraju smešnim i neozbiljnim - kažu u sindikatu.

Zaboravljaju poslodavci da su oni odgovorni za sve očigledne rizike, da ih zakoni i standardi obavezuju na zdrava i bezbedna radna mesta, da zaposlenima moraju da pruže pravovremenu informaciju, ali i da ih konsultuju o merama za bezbedan i zdrav rad putem svojih predstavnika.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!