KORONA POSTALA OPASNIJA ZA DECU: U toku tipizacija virusa koja će otkriti da li i izvorni soj teže napada male pacijente

B. RADIVOJEVIĆ

20. 04. 2021. u 08:30

BEBA iz Trstenika, stara samo devet dana, preminula je u ponedeljak u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, gde je u veoma teškom stanju prevezena iz KC Kragujevac. To je dosad najmlađa žrtva kovida i prva beba za koju se sumnja da je virusom korona zaražena tzv. vertikalnom transmisijom, od majke koja nije imala simptome kovida 19.

КОРОНА ПОСТАЛА ОПАСНИЈА ЗА ДЕЦУ: У току типизација вируса која ће открити да ли и изворни сој теже напада мале пацијенте

Ilustracija / Foto Depositphotos

Devojčica je ispoljila simptome zaraze samo tri sata po rođenju u bolnici u Kraljevu, zbog čega je prvo prevezena u Kragujevac i priključena na respirator, a zatim u Beograd u neonatalnu kovid-jedinicu "Tiršove". Zamena bubrežne funkcije, nadoknada slabosti pluća i lečenje sekundarne plućne hipertenzije, nažalost, nisu doveli do poboljšanja. Iz "Tiršove" je saopšteno da je, i pored svih preduzetih mera, došlo do pogoršanja i "multisistemskog popuštanja svih organa, što je dovelo do smrtnog ishoda".

U ovom slučaju kovid 19 pokazao je najstrašnije lice, jer sve dosad se verovalo da infekcija virusom korona kod dece, uglavnom, ima asimptomatsku ili blagu formu.

- U dve tercijarne ustanove: "Tiršovoj" i Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" imali smo do sada samo četiri teška slučaja kovida kod dece, ali su ti pacijenti imali neurološka i hematološka oboljenja - kaže profesor dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i zamenik direktora Instituta. - Moguće je da se sa povećanjem broja inficirane dece, menja i klinička slika kovida 19 među najmlađima, ali činjenica je da ogromna većina dece ima blagu formu infekcije. To što i kod njih ipak ima teških formi ukazuje na to da će i najmlađi biti kandidati za vakcinaciju. Utoliko pre što se očekuje da ćemo sa promenom virusa sve češće kovid-infekciju imati i kod najmlađih.

"Fajzerovo" istraživanje pokazalo je da je vakcina ovog proizvođača bezbedna za starije od 12 godina. Profesor Vukomanović, ipak, kaže da je još rano za procene kada bi mogla da počne i imunizacija najmlađih.

- Jasno je da takva odluka za osetljivu grupu kao što su deca zahteva kompletiranje nalaza svih kliničkih studija - kaže prof. Vukomanović. - Vakcina je na odrasloj populaciji morala biti brzo primenjena, naravno uz prethodne provere, ali sad imamo više vremena da se ona ispita na najmlađima.

Još ne postoje ni orijentacione preporuke da li bi antikovid vakcina bila poželjna za svu decu, ili samo za one u povećanom riziku. Činjenica je, ipak, da kovid 19, srećom u retkim slučajevima, i kod najmlađih može da ima dramatičan tok i težinu. U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", lekari su, posle duže borbe, uspeli da stabilizuju stanje jedanaestogodišnjeg dečaka, koji je ispoljio takvu kliničku sliku kakva se viđa kod odraslih sa pridruženim komorbiditetima.

- Zbog teške upale pluća dečak, koji ima dijabetes i izrazito je gojazan, bio je na visokom protoku kiseonika, ali je sada na nižim dozama i postepeno se oporavlja - kaže profesor Vukomanović - Tražio sam da se uradi tipizacija virusa, čije rezultate očekujem za dva dana.

To bi u značajnoj meri moglo da razjasni ovaj, ali i sve češće slučajeve obolevanja dece od kovid-infekcije. Jer, sa tipom virusa, dobiće se i odgovor da li i izvorni soj korone, za koji se od početka epidemije smatra da kod najmlađih prolazi relativno lako, može da izazove težu formu bolesti. Ili je to što je kovid 19 sada učestaliji među decom, i izaziva teže kliničke slike, ipak posledica infekcije novim, brazilskim sojem virusa.

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković potvrđuje da se sada češće viđaju teže kliničke slike kovida kod dece:

- Za to postoje dva objašnjenja: jedno je, da je u pitanju evolucija virusa da stiče sposobnost da napadne decu sa ozbiljnijim posledicama, ali nemamo dokaze, a drugo je to da što je više zaraženih osoba svih uzrasta, to će pre virus pronaći one osetljive.

LEKARI PREDLAŽU, TRUDNICE ODLUČUJU

JOŠ zvanično nije razrešena dilema da li bi trudnice trebalo da prime antikovid vakcinu, osim u retkim slučajevima, kada je zbog hroničnih bolesti očekivana korist od zaštite veća od potencijalnog rizika. Poslednje stručno uputstvo stiglo je iz Komiteta za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji, i glasi da bi trudnicama trebalo da bude ponuđena vakcina protiv korone onda kada se imunizuju starosne grupe kojima pripadaju. Komitet je preporučio vakcine "fajzer" i "moderna" jer je na osnovu istraživanja u Americi u kojem je učestvovalo oko 90.000 trudnica, utvrđeno da ne predstavljaju rizik. Kod nas je još zvaničan stav da nijedna od dostupnih vakcina nije za trudnice, ali profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo UKCS, kaže da se u ovoj ustanovi pridržavaju stava Svetskog udruženja ginekologa i akušera - da bi lekari trebalo da predlažu vakcinaciju trudnicama, a na ženama je da donesu odluku.

KRIZNI ŠTAB SUTRA VEROVATNO PONOVO RAZMATRA MERE

OPET U KLINČU ZBOG OTVARANjA KAFANA

AKO se bude poštovao zahtev medicinskog dela Kriznog štaba, ovo telo na sednici koja će se najverovatnije održati sutra, neće predložiti dodatno relaksiranja mera, mada se epidemiološka situacija popravlja.

Iako među predstavnicima država preovlađuje stav da je vreme da se dozvoli rad i ugostiteljima u zatvorenom prostoru, lekari u Kriznom štabu, ipak, smatraju da bi "popuštanje" bilo preuranjeno, i da bi sa takvom odlukom, ako brojevi inficiranih i dalje budu u padu, trebalo sačekati do posle prvomajskih praznika. I premijerka Ana Brnabić potvrdila je u ponedeljak "da je stalna borba sa stručnim delom štaba da se nađe balans kako bi ekonomija mogla da ide kako treba".

- Ja sam u stalnom kontaktu sa stručnim delom Kriznog štaba. Epidemiloška situacija je sve stabilnija - rekla je premijerka Brnabić.

- Ako prerano počnemo da popuštamo mere i da se osećamo sigurnim, to može da nam se osveti, jer ima još osetljivih koji nisu preležali bolest, da ne govorimo da imunitet nije trajan - upozorio je dr Srđa Janković, imunolog.

Obuhvat vakcinacijom u Srbiji jeste najveći u ovom delu sveta, ali još nismo postigli kolektivni bedem od virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april