DOKTORU JANKOVIĆU POSTAVILI PITANJE: Da li će otvoriti kafiće i tržne centre? - OVO JE NJEGOV ODGOVOR

Novosti online

25. 03. 2021. u 09:18

IMUNOLOG i član Kriznog štaba Srđa Janković ističe da je procenat pozitivnih među testiranima i dalje jako visok, dodajući da su bolnice prepune.

ДОКТОРУ ЈАНКОВИЋУ ПОСТАВИЛИ ПИТАЊЕ: Да ли ће отворити кафиће и тржне центре? - ОВО ЈЕ ЊЕГОВ ОДГОВОР

Dr Srđa Janković / Foto Tanjug

Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu, rekao da će eventualno otvaranje kafića i tržnih centara tek biti razmatrano zavisno od epidemijske situacije.

- Neprimereno je sad diskutovati o tome, zavisi da li će situacija da se stabilizuje, to ne vidimo, bolnice se pune, ne možemo govoriti o ublažavanju. Pobošljanje je nezahvalno prognozirati, izjava o slabijim merama bila bi besmislena - naglašava imunolog.

Dodaje da se očekuje pad broja novozaraženih, ali da pitanje "koliko je vremena potrebno za to" za sad nema odgovora.

- Predlagali smo za nijansu oštrije mere za bar 14 dana. Ovo je sprečilo potpunu katastrofu koja je pretila, zdravstveni sistem je preopterećen, teško je naći mesto u bolnicama, samo najteži pacijenti se primaju u bolnicu, ne mogu da naglasim koliko je situacija ozbiljna - naveo je član Kriznog štaba.

Iako su sada brojke manje nego u novembru, kaže da je situacija sada teža jer je preopterećenje sistema dostiglo alarmantan nivo.

- Imamo posla sa većim procentom britanskog soja, dokazano je da je zarazniji, ali je manje dokaza da je agresivniji. U ovakvom stanju sistema mi više vidimo teže pacijente jer oni moraju da stignu do lekara, a jedan deo ostaje kod kuće dok im ne bude loše - napominje Janković.

Apelovao je na sve građane kod kojih se ispolje simptomi virusa korona da se jave lekaru kako se njihovo stanje ne bi brzo pogoršalo.

Kada će vakcinacija imati efekat na krivu epidemije.

Janković ukazuje da je sprovođenje masovne vakcinacije u trenutku masosvnog zaražavanja vrlo izazovno.

- Mnogo je onih koji su se zarazili pre vakcine, i vakcinisani obolevaju, ali kompletno vakcinisani obolevaju veoma retko - napominje imunolog.

Prema njegovim rečima, vakcine štite oko 97 odsto one ljude koji su primili obe doze.

- Očekujemo da će što više raste procenat vakcinisanih, početi da jenjava epidemija. Još ne jenjava jer je tek petina punoletnih građana vakcinisana, i to jednom dozom, nešto manje sa obe doze - napominje Srđa Janković.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)