ĐACI ĆE MORATI DA POŠTUJU OVA PRAVILA: Uskoro ocenjivanje u školama, a kako će sve izgledati odlučuje svaka škola za sebe

Novosti online

25. 03. 2021. u 09:17

NAKON jučerašnje sednice Kriznog štaba odlučeno je da sve dosadašnje mere ostaju na snazi, te da nema otvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata.

ЂАЦИ ЋЕ МОРАТИ ДА ПОШТУЈУ ОВА ПРАВИЛА: Ускоро оцењивање у школама, а како ће све изгледати одлучује свака школа за себе

Foto: I. M.

Što se đaka tiče, i dalje važi odluka da mlađi osnovci pohađaju časove u školama, a da stariji osnovci i srednjoškolci idu onlajn, ali na današnjoj sednici uvedena je i jedna novina.

Naime, Krizni štab je usvojio zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da, dok traje nastava na daljinu, u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu da odgovaraju i budu ocenjeni ili poprave ocenu. U skladu s odlukama Kriznog štaba, Ministarstvo je danas definisalo uputstvo i prosledilo ga školskim upravama.

Kako saznaju mediji, svaka škola će u skladu sa svojim mogućnostima ili potrebama odrediti dinamiku, a uslov je da učenici dolaze u manjim grupama. Pojedine mere su nepromenjene - maske i držanje distance.

Krizni štab odobrio je ovaj zahtev Ministarstva prosvete jer su do kraja godine ostala nepuna dva meseca u kojima ima i prazničnih dana. Direktori i nastavni kadar organizovaće propitivanje i ocenjivanje u skladu sa potrebama đaka i mogućnostima koje prostor u školi dozvoljava.

Podsećamo na epidemiološke mere koje su ranije propisane, a koje i dalje važe:

- Učenici, nastavno i nenastavno školsko osoblje ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu i/ili simptome respiratorne infekcije.

- Pre odlaska u školu, roditelji bi trebalo deci da provere telesnu temperaturu

- Pridržavanje mere fizičke distance po kojoj svaki đak treba da sedi sam u klupi, a boravak u učionicama treba da bude sa najviše 15 đaka na četiri metra kvadratna po detetu

- Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske.

- Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe.

- Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora.

- Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe

Što se tiče ostalih odluka sa sednice Kriznog štaba, odlučeno je da na ulasku u Srbiju naši državljani i stranci mogu pokazati uverenje o primljenoj vakcini. Prema nezvaničnim navodima, u odluci je i da vakcinacija treba da bude obavljena na teritoriji Srbije. Putnici moraju da imaju obe doze, to jest da su vakcinisani i revakcinisani, osim vakcine Astra zeneke, gde je dovoljna jedna doza jer je revakcina nekoliko meseci kasnije.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024