USTOLIČEN PATRIJARH PORFIRIJE: Poglavar SPC održao besedu - "Da budem skromni naslednik velikih i svetih prethodnika" (FOTO/VIDEO)

D. M. - R. D.

19. 02. 2021. u 08:27

PATRIJARH Porfirije svečano je ustoličen danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. Planirano je da patrijarh održi pristupnu besedu. Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

УСТОЛИЧЕН ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Поглавар СПЦ одржао беседу - Да будем скромни наследник великих и светих претходника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski naslednik je svetosavskog trona voljom Svetog arhijerejskog sabora koji je u četvrtak zasedao u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Novoizabrani prvojerarh, čije je svetovno prezime Perić, jedan je od najmlađih koje je SPC imala u novijoj istoriji, a smatra se čovekom mira i dijaloga, po meri izazova sa kojim je suočena Srpska crkva.

11:33 - SRBIJOM ODJEKUJU CRKVENA ZVONA, VERNICI IZLAZE IZ HRAMA

Nakon održane besede i završetka svete liturgije, na svim crkvama u Srbiji radosno odjekuju zvona u znak pozdrava novom patrijarhu.

Visoke zvanice i narod koji je prisustvovao liturgiji su se razišli u redu, a patrijarh srpski Porfirije je pozdravio sve okupljene sa balkona Patrijaršije.

11:40 - DODIK, CVIJANOVIĆ I VIŠKOVIĆ ZA "NOVOSTI"

Nakon izlaska iz Saborne crkve predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović dali su kratke izjave u kojima su čestitali narodu na ustoličenju patrijarha Porfirija.

- Svakako želim da čestitam svima na jednom dobrom i valjanom poslu - rekao je Milorad Dodik za "Novosti".

Foto: D. Milovanović

- Posebno nas raduje ovaj čin i mogućnost da prisustvujemo ovde. Ovo je zaista velika stvar za sav verujući narod, ljude u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i za sve naše ljude u dijaspori. Republika Srpska je uvek gajila posebne emocije prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi - rekla je Željka Cvijanović.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je rekao da očekuje brzu posetu patrijarha Porfirija Republici Srpskoj.

- Vlada Republike Srpske će i dalje sarađivati sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer to je jedna od poluga očuvanja srpskog naroda gde god on živeo. Novoizabranom patrijarhu želim puno sreće, i da objedini srpski narod - rekao je Višković.

11:30 - OTAC STEFAN O PATRIJARHU PORFIRIJU

Arhimandrit otac Stefan, starešina manastira Velika Remeta je rekao za "Novosti" da se na izboru novog patrijarha vidi da nije bilo nikakvog mešanja u aktivnosti crkve.

Ako bi današnju situaciju sagledali najbolje onda vidimo da je crkva dinamična i da na nju niko ne utiče. Ovo je najlepši primer izbora patrijarha, gde se ustvari visokodostojni mitropolit zagrebačko-ljubljanski udostojio da bude i arhiepiskop pećki i patrijarh Srpski.

On kaže da se tu vidi da crkva ima svoju slobodu u samoupravljanju i odlučivanju, i da je patrijarh izabran milošću duha Svetoga.

- Zato zahvaljujemo Bogu i božijoj pravdi, da se ona u crkvi uvek odvija, kao što se i kaže za crkvu da je stub istine. 

11:25 - PATRIJARH PORFIRIJE BLAGOSLOVIO VUČIĆA

Patrijarh srpski Porfirije je nakon održane besede blagoslovio predsednika Vučića, nakon čega su se tri puta poljubili.

Foto: Printscreen

Nakon toga je blagoslovio i Milorada Dodika i Željku Cvijanović.

10:54 - BESEDA PATRIJARHA PORFIRIJA

- Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika - istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slboodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Foto: Ž. Knežević

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

- U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće objasjano - naglasio je patrijarh Porfirije.

Napomenuo je da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.

- Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici - rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je reč o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snaženi i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i da "svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus".

- Čovek je jedini virus u svetu koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti - naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besedi. 

- Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo delom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi - reči su kojima je patrijarh Porfirije završio svoju prvu besedu.

10:47 - DOSTOJAN! PATRIJARH PORFIRIJE SVEČANO UVEDEN U TRON POGLAVARA SPC

Novi patrijarh svečano je uveden u Tron poglavara srpske crkve. Njega je do prestola dopratio mitropolit dobrobosanski Hrizostom koji mu je uručio žezlo, panagiju i belu panakamilavku. Sabornom crkvom odjekuju uzvici Aksios! DOSTOJAN!

Foto: Z. Jovanović

 

10:45 - ĐAKONI UNOSE BELU PANAKAMILAVKU

Đakoni su uneli belu panakamilavku, koja je uz žezlo i panagiju jedan od simbola patrijaršijske vlasti i časti.

Foto: Ž. Knežević

Tokom obreda ustoličenja novom patrijarhu, po ustaljenoj tradiciji, biće uručena jedinstvena panagija patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha obnovljene srpske patrijaršije. Reč je o ikoni Bogorodice koju arhijereji nose oko vrata i koja se pun vek nasleđuje među srpskim patrijarsima. Ona se smatra svojevrsnom svetinjom Srpske pravoslavne crkve.

10:40 - PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO NA USTOLIČENjE PATRIJARHA PORFIRIJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na liturgiju u Sabornoj crkvi u društvu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Foto: Ž. Knežević

Vučić, Dodik, i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović potom su seli na počasna mesta koja su određena za njih u hramu.

10:29 - POČELO PRIMANjE SVETE TAJNE PRIČEŠĆA

U Sabornoj crkvi počeo je obred primanja Svete tajne pričesti, posle čega će novi patrijarh biti uveden u tron srpskog patrijarha.

ŽELjKA CVIJANOVIĆ I ZLATIBOR LONČAR STIGLI U CRKVU

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar stigli su u Sabornu crkvu na ustoličenje patrijarha Porfirija.

VULIN I GAŠIĆ NA LITURGIJI

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor BIA Bratislav Gašić stigli su na liturgiju, gde će prisustvovati ustoličenju patrijarha Porfirija.

Foto: D. Milovanović

09:32 - ČITANjE JEVANĐELjA NA SVETOJ LITURGIJI

U toku je sveta liturgija na kojoj će biti ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije.

Trenutno jedan od mnogobrojnik sveštenika koji služe na liturgiji čita sveto Jevanđelje.

PREDSEDNIK VUČIĆ OKO 10 ČASOVA U SABORNOJ CRKVI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će doći u Sabornu crkvu oko 10 časova, i prisustvovaće prvoj besedi novog srpskog patrijarha.

MINISTRI, PRINC I AMBASADOR NA LITURGIJI

Među prvima je u hram ušao ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović. Od ministara Vlade Srbije prisutni su Nikola Selaković, Darija Kisić-Tepavčević, Maja Gojković i Maja Popović. I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prisustvuje ustoličenju patrijarha, kao i direktor BIA Bratislav Gašić.

Liturgiji prisustvuje i princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom.

- Patrijarhu Porfiriju želim da mudro i pravilno upravlja našom Svetom Crkvom, da očuva njeno jedinstvo i Sabornost i da nas sve okuplja i moli se za sav naš narod onako kako su prvojerarsi naše Crkve to činili vekovima. Mi ćemo se moliti za njega i trudićemo se da mu uvek pomognemo onoliko koliko je to moguće - rekao je princ Filip za "Novosti".

I glumica Tanja Bošković je došla da prisustvuje Svetoj liturgiji.

Liturgiji prisustvuje i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, kao i muftija beogradski Muhamed Jusufspahić.

Prisutan je i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Posebnu pažnju okupljenog naroda je privukla porodica u srednjevekovnoj odeždi.

08:54 - PATRIJARH SA VLADIKAMA SLUŽI LITURGIJU

Svi arhijereji Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Porfirijem, ušli su u Saborni hram, gde je počela Sveta liturgija.

08:27 - PRIPREME U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI

Poslednje pripreme za ustoličenje srpskog patrijarha Porfirija vrše se i u Patrijaršiji. Veliki broj sveštenih lica ulazi i izlazi iz zdanja.

Foto: D. Milovanović

08:20 - OKUPLjA SE NAROD U SABORNOJ CRKVI

U Sabornoj crkvi, gde će danas biti ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije, već se okupljaju vernici koji žele da prisustvuju tom istorijskom činu.

Foto: D. Milovanović

Jučerašnja poruka patrijarha Porfirija

Prva poruka novog patrijarha Porfirija njegovoj duhovnoj deci nedugo pošto je izabran za prvog po časti u SPC glasila je:

- Danas, prizivajući Božiji blagoslov na svu braću i sestre, decu svetosavske crkve, i sve ljude dobre volje i čitav svet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost - da se zajedno, idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo Carstva nebeskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara