ZAVOD TRAŽI "NACIONALNE" UDŽBENIKE: Izdavači uputili Ministarstvu predloge za izmene i dopune Zakona o školskim knjigama

Lj. BEGENIŠIĆ

18. 02. 2021. u 09:48

JAVNI izdavač treba da ima isključivo pravo i obaveze da štampa nacionalni komplet udžbenika. To su: udžbenici za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, odnosno srpski jezik i književnost od petog osnovne do četvrtog razreda srednje škole, "Svet oko nas" za prvi i drugi razred i "Priroda i društvo" za treći i četvrti razred osnovne škole i komplet udžbenika za sve razrede za istoriju i geografiju.

ЗАВОД ТРАЖИ НАЦИОНАЛНЕ УЏБЕНИКЕ: Издавачи упутили Министарству предлоге за измене и допуне Закона о школским књигама

Foto P. Milošević

Ovo je predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima, koji je formulisao Zavod za udžbenike i uputio Ministarstvu prosvete nakon poziva države da se izdavači izjasne koje bi članove ovog propisa trebalo menjati i zašto. Rok da se dostave predlozi izmena i obrazloženje istekao je u sredu.

Vesna Pajević, izvršni direktor Izdavačkog sektora Zavoda za udžbenike, kaže za "Novosti" da je suština njihovog predloga isključivo pravo i obaveza javnog izdavača da priprema i izdaje udžbenike od nacionalnog značaja za osnovnu i srednju školu s ciljem očuvanja jezika i pisma, nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa srpskog naroda.

- Tako bi se podigao stepen verodostojnosti i tačnosti u udžbeničkim sadržajima ovih predmeta, što može biti, kao što se pokazalo prethodnih godina, upitno i delikatno - ističe Vesna Pajević.

Da neke odredbe Zakona treba menjati, slažu se i privatni izdavači.

Tako Boško Vlahović, vlasnik Izdavačke kuće "Eduka", ističe za naš list da je ovaj propis potrebno pažljivo preispitati kako bi se u nekim segmentima našla bolja rešenja.

- Ako već imamo slobodno tržište, treba ga pratiti i kontrolisati, kako bi bilo zdravo, a država za to ima mehanizme - kaže Vlahović. - O ovome bi trebalo da razgovaraju sve važne institucije, a nadam se da ćemo u narednom periodu ozbiljnu pažnju posvetiti ovoj temi, jer je reč o obrazovanju koje je jedna od ključnih društvenih oblasti.

Ministar prosvete Branko Ružić nedavno je za "Novosti" rekao da tržišna utakmica među izdavačima udžebenika nije loša i da doprinosi kvalitetu. On se izjasnio i da podržava stav da je potrebno posebno voditi računa o sadržajima udžbenika, pogotovu o sadržajima koji se odnose na pitanja istorije, kulture i identiteta našeg naroda.

- Verujem da do najboljih rešenja možemo doći dijalogom relevantnih učesnika - prosvetni radnici, izdavači, SANU. Nisam na strani nijednog izdavača. Na strani sam kvalitetnih i povoljnih udžbenika u koji su u službi nastavnog procesa i tržišne utakmice koja doprinosi tom kvalitetu - naveo je Ružić.

MINISTARSTVO: NISMO INICIRALI

MINISTARSTVO prosvete navodi da nije iniciralo izmene Zakona o udžbenicima, već kako i stoji u dopisu izdavačima, generalno sagledava zakonsku regulativu u cilju njenog unapređivanja.

- Iskazivanje interesovanja aktera van Ministarstva ne znači nužno ni da će se odluka o izmeni Zakona doneti, već da smo zainteresovani da sagledamo sve probleme koji se iznesu pred nas i da nastojimo da iste rešimo - navode u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!