NATALIJA I MATEJA MOJI JEDINI ĐACI: Nebojša Petković radi u školi u Zubovcu i ima samo dva učenika

S. BABOVIĆ

08. 02. 2021. u 16:55

SAMO šest godina imao je Nebojša Petković (28) iz Kruševca kada mu je otac Toplica poginuo na Kosmetu. Bio je učitelj u selu Zebica kada je mobilisan. Stradao je od zolje, 23. maja 1999, u rejonu Padalište kod Istoka, dok je prevozio gorivo. Imao je samo 34 godine.

НАТАЛИЈА И МАТЕЈА МОЈИ ЈЕДИНИ ЂАЦИ: Небојша Петковић ради у школи у Зубовцу и има само два ученика

Nebojša Petković sa svoja dva đaka / Foto S. Babović

Danas je njegov sin Nebojša učitelj dva đaka u Zubovcu, baš nadomak Zebice gde se nalazi škola "Toplica Petković", koja nosi ime po njegovom ocu.

Do Nebojšine učionice ne dolazi se lako. Treba preći 32 kilometra od Kruševca i vijugavim putevima koji vode ka brdu pronaći malu školsku zgradu. Ali požrtvovanom mladom učitelju koji voli svoj posao to nije teško. Svakoga dana dolazi u ranim satima i založi vatricu za svoja dva đaka.

- Odrastao sam u Zebici, pored školskih zadataka, ocenjenih testova, priprema za nastavu - priča za "Novosti" učitelj Nebojša Petković. - Roditelji Toplica i Slavica su bili učitelji, mama još predaje u selu Sušica. Moj otac je iz učionice otišao na ratište. Od preživelih svedoka znamo da je trebalo da transportuju neko gorivo džipom, da su tu bile zasede. Pogođeni su zoljom. Nije bilo spasa.

Topličinim koracima krenuo je i njegov sin. Već pet godina radi kao učitelj. Od prošlog septembra je u Zubovcu. Tu neumorno školuje Nataliju (8), đaka drugog razreda, i prvaka Mateju Kostića (7). Oni su rođeni sestra i brat. Jedina su deca u selu stasala za školu.

- Imamo sve vreme ovog sveta, potpuno sam im posvećen i odlični su đaci - kaže nam mladi učitelj. - Jedino nam nedostaje društvo za vreme odmora. Imamo i naše likovne izložbe, trudim se da učionica bude kao da je puna đaka. Od petog razreda prelaze u Ribare i koliko znam, novih učenika u Zubovcu neće biti još neko vreme.

Natalija i Mateja Kostić / Foto S. Babović

Natalija i Mateja Kostić su oduševljeni učiteljem. Tvrde da nije strog, ali se za svaku peticu vredno uči. Starija Natalija kaže da je učitelja gledala i na "Jutjubu" kako svira.

- Dobar je i tu, gledali smo spot, slušamo mi raznu muziku i na času - priča nam Natalija.

Upravo je muzika druga Nebojšina ljubav. S uspehom osmišljava rok-aranžmane etno-kompozicija sa prostora bivše Jugoslavije. Na platformi "Etnoklaud forum" iz Kanade, oktobra 2020. godine, jedna pesma sastava koji nastupa pod učiteljevim nadimkom "Nebojša Bugi" proglašena je za najslušaniju.

- Počeo sam da sviram gitaru u trećem razredu, uzimao i časove, tu sam se pronašao, a onda sam krenuo da spajam rok i etno muziku, ali da imamo rezultata, nisam očekivao - govori nam skromni učitelj. - Svi komentari i reakcije su pozitivni. Dosad smo snimili i tri spota. Nadamo se albumu. Gitaru sam do epidemije redovno nosio u školu, a sada zbog preporuka Ministarstva, ne sviramo i ne pevamo, već samo slušamo. Muziku puštam đacima i dok se crta. Nekad popularnu muziku, nekad Mocarta. Da što više nauče i znaju.

Nebojša sa ocem Toplicom

ĐACI VOLE MLADOG PROSVETARA

ŠKOLICA u Zubovcu gde Nebojša radi, pripada Osnovnoj školi "Velizar Stanković Korčagin" u Velikom Šiljegovcu. Direktor Dragan Ignjatović nam kaže:

- U isturenim odeljenjima je, nažalost, sve manje đaka. Ista je sudbina i u Belasici, Boljevcu, Rosici. Zato je i trud mladih prosvetara posebno važan. Nebojšu vole đaci, nastavio je tamo gde je stao njegov otac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?