ĐACI DOČEKALI I NOVI KOTAO: U užičkom selu Krvavci učenici opet na nastavi u toplim učionicama

N. JANKOVIĆ

08. 12. 2020. u 07:26

POSLE duže od dve decenije odlaganja i čekanja "nekih boljih vremena", rešen je problem sa grejanjem u seoskoj OŠ "Aleksa Dejović" iz sela Krvavci, nadomak Užica.

ЂАЦИ ДОЧЕКАЛИ И НОВИ КОТАО: У ужичком селу Крвавци ученици опет на настави у топлим учионицама

Osmoletka u Krvavcima očekuje rekonstrukciju / Foto N. Janković

U međuvremenu, zbog ko zna kog po redu kvara kotla, na početku ove zime đaci su bili prinuđeni da napuste svoju hladnu zgradu i svakodnevno putuju u matičnu školu u Sevojnu, a na inicijativu roditelja i uz razumevanje gradonačelnika dr Jelene Raković Radivojević, problem je sada trajno rešen, pa je 147 đaka ponovo u svojim klupama.

Roditelji i meštani su, pritom, u startu odbacili ideju da se škola zatvori sve do kraja grejne sezone, ukazujući nadležnima na to da je reč o najvažnijoj javnoj ustanovi u Krvavcima i jednoj od najboljih škola u Srbiji, bez koje ostanak i opstanak u selu postaju besmisleni.

- Deca koja odavde izađu sa dobrim ocenama, po pravilu postaju izuzetni đaci u kasnijem školovanju. U svakom odeljenju je od 15 do 20 đaka i to je, u odnosu na pretrpane gradske škole, velika privilegija. Svako dete dobija pažnju koju zaslužuje, kući dolazi sa stvarnim stečenim znanjem i toga nismo želeli da se odreknemo - kaže predstavnik Saveta roditelja Borko Pavić.

I, uz pomoć lokalne samouprave u gradu na Đetinji, ono na šta se čekalo decenijama je urađeno za samo tri sedmice!

- Nabavili smo novi kotao koji je, sa ugradnjom, koštao milion i 300.000, pa je ovo najbolji primer dobre saradnje sa lokalnom zajednicom - ističe gradonačelnik dr Jelena Raković Radivojević i najavljuje da je ovo samo uvod u planirano obnavljanje i modernizaciju škole u Krvavcima.

Jer, Vlada Švajcarske će finansirati povećanje energetske efikasnosti, što podrazumeva zamenu kompletne stolarije, uređenje fasade, potpunu rekonstrukciju krova...

- Tenderska procedura je već završena i u januaru očekujemo potpisivanje ugovora o realizaciji, pa da radovi počnu u martu. Tada će škola dobiti sistem grejanja na pelet, a novi kotao koji je sada ovde postavljen će biti prebačen u neku drugu seosku školu - ističe gradonačelnik dr Jelena Raković Radivojević.

Direktor OŠ "Aleksa Dejović" Irena Drndarević ne zaboravlja ni to da je, posle dogovora sa čelnicima grada, većnik Ratko Trmčić poslove koordinirao na najefikasniji način i znatno doprineo brzom povratku mališana u svoje učionice. Dotad su, kaže, JP "Užice razvoj" i direktor Maksimović uspešno organizovali autobuski prevoz za sve đake do matične škole u Sevojnu i nazad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?