SJAJNE VESTI IZ BIONTEK-FAJZERA: Vakcina efikasna protiv mutiranog virusa

Tanjug

12. 01. 2021. u 17:51

PREMA novoj studiji, vakcina protiv korone koje su razvile kompanije BioNTek i Fajzer štiti od mutacija virusa koje su se pojavile u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ИЗ БИОНТЕК-ФАЈЗЕРА:  Вакцина ефикасна против мутираног вируса

Foto AP

To proizlazi iz laboratorijske studije koju su sproveli istraživači kompanije Fajzer i Univerziteta u Teksasu, preneo je "Dojče vele".

Pokazalo se da su antitela 20 vakcinisanih osoba uspešno odbila virus, barem u staklenoj (reagens) posudi.

To su doduše samo testovi in vitro, u laboratorijskim uslovima, a ni grupa testiranih nije velika, ipak vest je ohrabrujuća.

Pored toga, još uvek nema saznanja da nove varijante virusa izazivaju ozbiljnije tokove bolesti uzrokovane virusom kovid 19 ili da su odgovorne za veću stopu smrtnosti.

Ima, međutim i loših vesti: te varijante virusa toliko su zarazne da previše ljudi oboli ođednom tamo gde se pojavi mutirani virus korone.

Na primer, britanska varijanta je do 70 odsto zaraznija od ranije poznatih varijanti korona virusa.

To može dovesti do kolapsa zdravstvenih sistema u nekim zemljama koje su već na granici kapaciteta.

Na mnogim mestima nedostaju bolnički kreveti, respiratori, stanice za intenzivnu negu i osoblje.

Prof. dr Rihard Ner, šef istraživačke grupe „Evolucija virusa i bakterija“ sa Univerziteta u Bazelu, smatra da je glavna opasnost koja dolazi od mutiranog virusa znatno brže širenje.

"Ako se mutirani virus stvarno širi 50-60 odsto brže, puno je više obolelih koji završavaju u bolnicama i opterećuju zdravstveni sistem. Neki od njih na nažalost i umiru. Postoji zabrinutost da bi mutirani virus mogao povećati broj ponovnih infekcija i smanjiti efikasnost vakcine, ali to je sada sekundarna briga", rekao je prof. Ner na onlajn-konferenciji Sajans Media Centra (SMC).

Do sada je većina saznanja o novoj mutaciji korona-virusa proizašla iz epidemioloških opservacija njenog brzog širenja. Biološki podaci o varijantama za sada su teško dostupni.

Razlog brzog širenja mogla bi biti neznatna promena na jednom delu spajk-proteina na površini virusa.

Većina vakcina protiv korone dizajnirana je tako da telo vakcinisane osobe prepozna spajk-protein i bori se protiv njega.

Mutacije nisu neuobičajene kod virusa, u proseku se svakog meseca pojave dve nove varijante.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

STARA NARODNA VEROVANJA: Evo zašto ne treba ubijati zmije