ŠKOLSKE KNJIGE ZA ZNANJE, NE ZA ZARADU: Naši intelektualci apeluju da se vrati nekadašnja uloga velikog državnog Zavoda

Ljiljana Begenišić

13. 12. 2020. u 11:00

SRPSKO udžbeničko tržište može se urediti lako, ali uz jedan ozbiljan uslov: da se promeni "državna pamet" koja ga je u sadašnje stanje dovela, da se s njega proteraju strani pljačkaši, da se ukine korupcija i pedagoška prostitucija koju su utemeljili nekadašnji ministri...

ШКОЛСКЕ КЊИГЕ ЗА ЗНАЊЕ, НЕ ЗА ЗАРАДУ: Наши интелектуалци апелују да се врати некадашња улога великог државног Завода

Foto N. Fifić

I da se Zavodu za udžbenike vrati dostojanstvo i obaveza da više vodi računa o nalozima srpskog nacionalnog obraza.

Lingvista, prof. dr Dragoljub Petrović, pored ostalog, ovako odgovara na pitanje kako bi trebalo da izgleda naše tržište udžbenika i kakva bi trebalo da bude uloga državnog Zavoda za izdavanje udžbenika. Ovo je problem sa kojim se naše društvo suočava duže od jedne decenije, jer je usvajanjem Zakona o udžbenicima 2009. tržište liberalizovano, a državni Zavod prestao da bude jedini izdavač.

I Srpska akademija nauka i umetnosti nedavno se založila za donošenje novog Zakona o udžbenicima, kako bi se očuvalo dostojno mesto Zavoda, kao ustanove od posebnog nacionalnog značaja.

- Tržište udžbenika je trenutno izvan državne kontrole, što je neshvatljivo, štetno i neprihvatljivo. Programima srpskog jezika, likovne i muzičke kulture, kao i istorije i geografije, trebalo bi isključivo da se bave domaći izdavači - kažu u SANU.

Profesor Petrović ističe i da bi se prilike na srpskom udžbeničkom tržištu mogle, najblaže, oceniti kao - katastrofalne:

- Nekom je rečeno da sve treba liberalizovati, pa se tako na školstvo obrušilo 79 "licenciranih izdavača"... to bi bilo kao da se u Generalštab uvuče 79 stranih vojnika.

Inače, prema nekim procenama, tržište udžbenika u Srbiji vredno je oko 75 miliona evra. Računica je sledeća: prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, osnovne škole pohađa 517.826 đaka, a srednje njih 249.855. Ako se uzme da prosečna cena kompleta udžbenika za jednu školsku godinu iznosi 11.500 dinara, dolazi se do zaključka da je tržište udžbenika u Srbiji vredno 8,8 milijardi dinara, ili 75 miliona evra. Prema nekim izvorima, ova cifra je i veća.

Tačan iznos, kažu poznavaoci prilika, nije moguće izračunati, jer su tu zastupljena i dodatna nastavna sredstva, ali i zbog činjenice da ne kupuju svi đaci novi komplet udžbenika po polasku u novu školsku godinu.

Profesora Petrovića pitamo - da li je veliki profit jedini interes stranih izdavača?

- Glavne haračlije na tom tržištu interesuje samo profit, a ako neki Žužul ima i drugi interes, on može biti uzgredan: "Da se, recimo, pohvali da je hrvatsku granicu prebacio preko Šumadije i Morave" - oštar je naš sagovornik.

Inače, najveći udeo na srpskom tržištu udžbenika imaju četiri strana izdavača. To su: nemačka kompanija "Klet", zatim "Novi logos" čiji je osnivač hrvatska firma Ante Žužula, nekadašnjeg Tuđmanovog prijatelja i finansijera HDZ, koji je pre desetak godina kupio i beogradsko "BIGZ školstvo". Tu je i "Novi logos" čiji je vlasnik Hrvat Danijel Žderić i "Freska" koja je pripojena IK "Klet" u vlasništvu Roka Kvaternika.

Istoričar Miloš Ković rekao je nedavno za "Novosti" da je neshvatljiva ravnodušnost naše javnosti prema gorućem pitanju školskih udžbenika:

- Neverovatna je odluka da o udžbenicima iz kojih će učiti naša deca odlučuje tržište. To je posebno opasno i uznemirujuće kada je reč o identitetskim naukama, među kojima je i istorija. Tržište je donelo dve pogubne bolesti: korupciju u prodaji udžbenika i moralni relativizam u tumačenju istorijskih događaja.

Ko i kako piše udžbenike za našu decu možda ponajbolje govore reči akademika i pesnika Matije Bećkovića, koji je nedavno za naš list rekao:

- Piše ih Veliki Brat. On ne obrazuje samo nas, već obrazuje ceo svet. U školi je bolje reći - nemam pojma, to je odgovor za peticu. U udžbenicima se i ranije lagalo, muka je što se to i nastavilo.

Propao nekadašnji gigant

ZAVOD za udžbenike od svog osnivanja do danas objavio je više od 400 miliona naslova za sve nivoe obrazovanja, priručnike, monografije, leksikografska izdanja... Tu su i sabrana i izabrana dela Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Stojana Novakovića, Stevana Mokranjca.

U vreme kada je bio dominantan izdavač udžbenika, angažovao je više od 5.000 autora i tehničkih lica, sarađivao sa više od 100 knjižara i 30 distributera knjiga i udžbenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu