ZARADIM DŽEPARAC I RAZVESELIM LJUDE: Milanče Šimunović (18) iz Boljevca zimi muzicira po okolnim gradovima

Zorana Rašić

13. 12. 2020. u 07:13

BAR nekoliko puta nedeljno ispred nekadašnje Robne kuće "Beograd" u Paraćinu razležu se zvuci harmonike, a prolaznici su već navikli da zastanu, odslušaju poneki takt i uličnog svirača nagrade sa malo novca. Harmonikaš je Milanče Šimunović, osamnaestogodišnji mladić iz Boljevca.

ЗАРАДИМ ЏЕПАРАЦ И РАЗВЕСЕЛИМ ЉУДЕ: Миланче Шимуновић (18) из Бољевца зими музицира по околним градовима

Milanče Šimunović / Foto Z.Rašić

Iz rodnog mesta u Paraćin dođe autobusom, odsvira svoj repertoar tokom dva-tri sata, pa se na isti način vrati kući, roditeljima. Kaže da je zadovoljan ako zaradi za doručak i povratnu kartu, a ako ostane i za drugi trošak, to je već sreća. Ipak, svirao bi i da nema tog novca jer je njegov cilj da - uveseljava ljude.

- ŽIVIM sa roditeljima i dve mlađe sestre u vrlo skromnim materijalnim uslovima. Oni se trude, rade, sestre se školuju, a ja sam završio osnovnu i nisam mogao dalje. Ne tražim ništa od svojih. Zaradim ovako nešto novca i usput vežbam. Volim da me prolaznici slušaju. To ih veseli, a ponekad i ostave neki dinar. Zadovoljan sam tako i ja, važno je da se ljudima sviđa - priča tek stasali Milanče.

Samouk je, da svira harmoniku počeo je pre desetak godina. Na ulici je već oko pet. Ne svira u Boljevcu, kaže da mu je neprijatno od poznanika i da kod kuće ima veliku tremu. Zbog toga je zimi u Paraćinu i Zaječaru, a leti u Sokobanji.

BAŠ niko u porodici ne svira, sve što zna naučio je sam. Dar od Boga, kaže. Harmoniku koju sada ima dobio je od jednog čoveka iz Sokobanje.

- Prethodna je bila poklon od predivne gospođe iz Zaječara, Marije, tako da instrumente imam zahvaljujući dobrim ljudima. To mi je bio znak da treba da nastavim da sviram, da učim kompozicije, da napredujem - veli skromno mladić.

Dodaje da najviše voli da svira klasiku, posebno valcere i strane pesme, kao i svi mladi. Ipak, savladao je narodnu muziku, zbog publike. Njegov životni san je da usavršava svoje umeće, da ga angažuju da negde svira i da može da živi od toga.

A ko zna, kad se osamostali, možda odluči i da upiše vanredno srednju školu.

Milančetu smo poželeli da mu se snovi ispune i - srećan put za Boljevac!

KORONA SVIMA KVARI ŽIVOT

BUDUĆI da svira na otvorenom, mladi harmonikaš ne nosi masku, ali je obavezno koristi u prevozu i ako, usput, uđe u radnju da kupi doručak. Milanče dodaje da Paraćinci uglavnom i na ulici nose masku, a ako ne, obavezno je nameste kad mu priđu bliže da ostave novac.

- Korona svima kvari život, pa je i meni sve teže da putujem. Na sreću, nisam se razboleo, ali vidim zabrinutost većine ljudi i to u svim gradovima gde sviram.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)