CIKLON NAM DONOSI JAKO NEVREME: Za vikend ozbiljno pogoršanje, a evo kakvo nam vreme očekuje početkom oktobra

Novosti online

24. 09. 2020. u 13:46

DANAS ka nama i dalje struji relativno topao i nešto manje vlažan vazduh te će opet uz više sunca biti veoma toplo vreme uz maksimume od 26 do 30 stepeni Celzijusa.

ЦИКЛОН НАМ ДОНОСИ ЈАКО НЕВРЕМЕ: За викенд озбиљно погоршање, а ево какво нам време очекује почетком октобра

Foto: N. Skenderija

Najviše oblaka uz kišu i pljuskove povremeno će i dalje biti nad priobaljem i zaleđem Jadrana. Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, a duž Jadrana će polako jačati jugo.

U petak pre podne jak hladan front će se prebaciti preko Alpa i usloviti sekundarnu ciklogenezu nad širim prostorom severnog Jadrana.

Taj ciklon će od preka posle podne pa sve do ponedeljka uveče regionu doneti jače naoblačenje, kišu, grmljavinske pljuskove i osetno zahlađenje te bi na planinama preko 1600mnv u subotu uveče, a posebno u nedelju moglo biti i snega. Ovo nije ništa neobično za ovaj deo godine i ovako jako topao period zapravo predstavlja velik ekstrem.

Modeli još jako "šetaju" položaj, putanju i snagu ciklona tako da su oscilacije u količini i rasporedu kiše stalne. Čak i kod uzastopnih proračuna se totali za određena mesta menjaju i za oko 40mm ili ka većoj ili ka manjoj količini padavina u tih nekoliko dana.

Ono što za sada deluje najsigurnije jesu obilne padavine duž većeg dela primorja i njegovog planinskig zaleđa gde će se do utorka nakupiti između 100mm i 200mm taloga. Ovo su vrlo visoki padavinski totali i konačno će se nad većim delom ovog prostora prekinuti višemesečna suša.

Što se tiče kontintalnih oblasti sve će zavisiti od tačnog položaja i putanje ciklona jer će to određivati kako će se kretati padavine.

Za sada je jasno da se padavine očekuju u petak posle podne prvo na jugozapadu i zapadu regiona, a u noći ka suboti i subotu ujutro i nad ostalim predelima.

PROGNOZA ZA 7 DANA

Znatno je jasnija situacija kod zahlađenja i već u petak će na zapadu maksimum biti oko 20, dok će na istoku i dalje dostizati i oko 30 stepeni Celzijusa.

U subotu na zapadu samo oko 10 stepeni Celzijusa, posebno preko 800mnv, dok će na istoku biti do 19, a u nedelju na istoku bi moglo biti vrlo hladno uz maksimume do 11 stepeni Celzijusa.

Uz sve to vetar će u petak biti jak i vrlo jak južni, a zatim u okretanju na jak i vrlo jak severozapadni te jaku do olujnu buru duž Jadrana.

Oko utorka sledeće nedelje razvedravanje uz vrlo hladne noći i sve češću pojavu mraza preko 700mnv, dok je oko 02. oktobra moguće novo pogoršanje.

Dakle, pred nama je značajna promena vremena koja nas uvodi u jesenje karakteristike vremena, a za dan ili dva bi se količina i raspored kiše morali znati.

Za sve one koje se željni lepog jesenjeg vremena za sada imam najavu da posle 06. oktobra može uslediti period stabilnog i prijatnog, jesenjeg, vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)