EU SUTRA ODLUČUJE DA LI ĆE SRBI MOĆI DA PUTUJU U ZEMLJE UNIJE: Sve zavisi od jednog faktora

Tanjug

01. 09. 2020. u 19:14

NEMAČKO predsedavanje Evropske unije najavilo je da će ambasadori zemalja članica 2. septembra na sastanku u Briselu razmotriti privremene restrikcije uvedene na putovanja u EU i moguće ukidanje tih mera.

ЕУ СУТРА ОДЛУЧУЈЕ ДА ЛИ ЋЕ СРБИ МОЋИ ДА ПУТУЈУ У ЗЕМЉЕ УНИЈЕ: Све зависи од једног фактора

Foto: AP

Pred ovaj sastanak, Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Briselu rečeno da se ne očekuje da će lista zemalja biti promenjena odnosno da će se na njoj ponovo naći Srbija.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je, iako poboljšana, epidemiološka situacija u Srbiji još ne ispunjava zacrtane kriterijeme Saveta EU kada je reč o broju inficiranih na 100.000 stanovnika, a koji bi trebalo da bude oko 16 odnosno ispod 25.

Kao traženi kriterijum, prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma, uzima se epidemiološka situacija u poslednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosekom EU.

Srbija se 1. jula našla na listi trećih zemlja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već srednom jula.

Na listi zemalja van EU cijim drzavljanima je dozvoljeno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina koja je uslovljna principal reciprociteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODUŠEVLJENA: Venus poslala poruku Noletovim klincima (FOTO)