ČAK I MLADIMA POPUŠTAJU SRČANE I BUBREŽNE FUNKCIJE: Dr Đukić o teškim posledicama virusa na organe

Tanjug

03. 08. 2020. u 12:58

U KBC "Dragiša Mišović" trenutno se leči 195 kovid pacijenta, kaže direktor te kovid bolnice prof. dr Vladimir Đukić i navodi da je u intenzivnoj nezi oko 60 pacijenata, a da je više od 30 bolesnika na nekom režimu mehaničke ventilacije.

ЧАК И МЛАДИМА ПОПУШТАЈУ СРЧАНЕ И БУБРЕЖНЕ ФУНКЦИЈЕ: Др Ђукић о тешким последицама вируса на органе

Foto: Printscreen

Đukić je naglasio da je sada na bolničkom lečenju mnogo više mladih ljudi sa teškom kliničkom slikom, što nije bio slučaj u prvom naletu.

- Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14- godišnjeg momka, vaterpolistu, koji je bez pridruženih bolesti i prebačen je na veštačku ventilaciju. To je ozbiljna klinička slika kod mladih koja se primećuje i u svim zemljama u regionu - naglasio je Đukić.

Navodi da je u svim zemljama regiona označen crveni alarm od strane Evropske komisije za kontrolu zaraznih bolestri, te da raste broj novoobolelih sa teškom kliničkom slikom u Španiji, Italiji, Engleskoj.

- Ovo je peti mesec kako se svi zaposleni KBC "Dragiša Mišović" bore za živote pacijenata. Visoka temperatura ovih dana rad čini ekstremno složenim i ja se svim zaposlenim neizmerno zahvaljujem - rekao je Đukić.

Polako se smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali je još uvek veliki broj bolesnika u intenzivnoj nezi - 60, te u pomoć "Mišoviću" dolaze i anesteziolozi i intenzivisti iz drugih ustanova.

U "Mišoviću" se trenutno leči i desetoro dece, a sa njima su i majke u ovom momentu njih osam.

- I kod dece se sada javlja složenija klinička slika nego ranije. Imamo mnogo više dece sa visokom temperaturom - naveo je Đukić i dodao da je u drugom piku javlja mnogo teža klinička slika i kod trudnica.

Upitan za studije koje pokazuju da virus korona napada i druge organe osim pluća - srce, bubrege, direktor Đukić je naveo da su iz Vranja imali momka starog 26 godina pozitivnog na virus korona sa teškim znacima popuštanja srčane i bubrežne funkcije.

Navodi da među zaposlenima u "Mišoviću" ima zaraženih, ali da je u toj zdravstvenoj ustanovi lečeno i dosta zdravstvenih raznika iz drugih bolnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA 21. MAJ: Sunce i kiša, toplo do 33 stepena, popodne mogući pljuskovi