PLJUSKOVI PRAĆENI GRMLJAVINOM STIŽU U SRBIJU: Evo kada nas očekuje snažna promena vremena i koji delovi bi se mogli zabeleti

Novosti online

11. 04. 2024. u 16:43

POSLE manjeg osveženja koje je usledilo danas sve do narednog utorka ponovo uz dominaciju anticiklona sledi stabilno i vrlo toplo vreme, piše Marko Čubrilo u svojoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

ПЉУСКОВИ ПРАЋЕНИ ГРМЉАВИНОМ СТИЖУ У СРБИЈУ: Ево када нас очекује снажна промена времена и који делови би се могли забелети

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Najtoplije bi trebalo biti u naredni ponedeljak kada bi se maksimumi lokalno mogli popeti i do oko +32 stepena Celzijusa.

Tog dana bi se jak hladan front približavao Alpima i upravo njegovo prebacivanje preko Alpa uz sekundarnu ciklogenezu nad jugoistokom Evrope označava sve izvesniju, jaču, promenu vremena.

Prvo bi u utorak od sredine dana jače pogoršanje uz kišu i grmljavinske pljuskove zahvatilo zapadne, jugozapadne, severozapadne, uveče središnje i severne predele.

Ponegde bi moglo biti i lokalnih nepogoda ali i njihovoj mogućnosti više za nekoliko dana kada se promena približi. Ispred fronta će i dalje biti veoma toplo uz maksimume oko +29 stepeni Celzijusa, dok bi iza fronta temperatura bila u padu i za oko 15 stepeni Celzijusa i kretala bi se ispod +12 stepeni Celzijusa, navodi Čubrilo.

Zatim bi od srede do petka uz uticaj sekundaranog ciklona čiji bi se centar preko jugoistoka Balkanskog poluostrva premeštao dalje na severoistok i prodora maritimno-polarnog vazduha bilo pretežno oblačno i znatno hladnije od proseka uz čestu pojavu padavina, posebno nad istočnim delovima regiona.

Usled jačeg zahlađenja snežna granica bi bila u padu na oko 800mnv, dok bi predeli preko 900mnv mogli do petka akumulirati i preko 15cm snega.

Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, a duž Jadrana jaka i olujna bura. Dnevni maksimum u daljm padu i trebao bi se kretati od +5 do +12 stepeni Celzijusa, što je ispod preoseka za sredinu aprila.

Postepeno otopljenje ali uz povremenu kišu se simulira za period posle 21.04.

Sumirano, posle još nekoliko rano-letnjih dana od 16.04. je sve izvesnije jako pogoršanje i jače zahlađenje, a predeli preko 900mnv mogu dobiti i konkretniji sneg. Za sada opasnost od mraza u nizijama nije jako izražena pre svega zbog vetrovitog i pretežno oblačnog vremena, pojasnio je Čubrilo.

BONUS VIDEO: ANKETA: ŠTA SE U PROLEĆE BUDI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!