METEOROLOG OTKRIVA HOĆE LI BITI SNEGA U APRILU: Srbija na udaru čudne vremenske pojave, može uticati i na naše zdravlje

Novosti online

03. 04. 2024. u 12:49

U DANAŠNjEM svetu, gde globalni ekološki procesi sve više postaju deo naše svakodnevice, pojava neobičnih meteoroloških fenomena može imati značajan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА ХОЋЕ ЛИ БИТИ СНЕГА У АПРИЛУ: Србија на удару чудне временске појаве, може утицати и на наше здравље

Foto: N. Živanović

Nedavno, Evropu je zatekla neočekivana vest o dolasku masivne količine peska iz Sahare, procenjene na čak 180.000 tona. Ova pojava donosi sa sobom ne samo estetske promene, već i potencijalne posledice po kvalitet vazduha i zdravlje stanovništva.

- To je redovna pojava. Samo je neko objavio tu cifru. Zavisi od cirkulacije evropskog kontinenta, položaja anticiklona u oblasti visokog i niskog pritiska. Sada ćemo da se usredsredimo na oblast niskog pritiska. Kada se ta oblast nađe negde na zapadu Evrope, premešta se prema zapadu Sredozemlja, kao što su Španija i Italija, onda se prema Balkanskom poluostrvu uspostavlja snažno jugozapadno strujanje. Pošto je ciklon blizu Afrike, on pokupi pesak iz Afrike i prenese ga na evropski kontinent, a ovi južni delovi kontinenta su prvi na udaru, kao što su oblast Sredozemlja i Balkan - kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Taj pesak se transportuje preko našeg područja, čak i severnije, ponekad ide čak do Skandinavije. Onda, u sklopu tog ciklona, kako se on premešta, prolazi atmosferski hladni front.

Foto: Arhiva Novosti

- Neposredno posle kiše koja prati taj hladni front, ona ispira sve čestice prašine iz atmosfere, i tada se na satelitskim snimcima vidi da u pozadini, nakon prolaska tog atmosferskog fronta, nema više prašine. Ta prašina može da se detektuje na osnovu satelitskih snimaka, ne samo na osnovu merenja prizemnih sadržaja, nego i na satelitskim snimcima, tako da se lepo vidi premeštanje tih oblasti sa saharskim peskom - kaže meteorolog i dodaje:

- Ako se taj ciklon nađe u zapadnom Sredozemlju, on zahvata i deo severne Afrike, pa je normalno da vetar nosi tu masu. Podigne on i pesak, a ovo je prašina što stiže kod nas. Ipak, ta krupnija zrna zbog svoje težine padnu ranije, dok kod nas dolaze sitnije čestice - kaže Todorović.

Struktura saharskog peska je uglavnom ista.

- Struktura saharskog peska je približno ista u severnoj Africi, mada postoje neke nijanse. Često sam posmatrao strukturu tih čestica, pri čemu preovlađuju silicijum i gvožđe, pa čak i aluminijum, zajedno s drugim hemijskim elementima koji su karakteristični za tlo u severnoj Africi.

Srbija pod uticajem saharskog peska

- Negde do 7. ili 8. aprila u našem regionu nema pojave saharskog peska, osetiće se u subotu i nedelju blago južno strujanje, biće slično toplo kao i ovih prethodnih dana. Negde oko 9, 10. i 11. aprila kada se ciklon približi nama, ali nije ubedljivo da će da bude izražen kao ovaj što je bio pre dva ili tri dana, taj jezičak tog saharskog peska će biti iznad našeg područja, ali daleko slabije nego što je bilo - rekao je Todorović u svojoj vremenskoj prognozi i dodao da ove godine neće biti snega u aprilu:

- Jutros je u kotlinama bilo mraza, bio je minus. U Sjenici je bilo -5 stepeni, ali u Beogradu neće biti snega - zaključio je Nedeljko Todorović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

BONUS VIDEO: LEČE VIRTUELNO:U šabačkoj Opštoj bolnici prvi put korišćena hologramska tehnologija za konsultacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave