POSLE SAHRASKIH NOĆI SRBIJU ĆE POGODITI HLADNI FRONT: Evo kada nam stižu pljuskovi i grmljavina

Novosti online

31. 03. 2024. u 21:05

SRBIJU i naše područje zahvatilo je pravo letnje vreme. Ovaj vikend doneo je i prve temperature od 30°C.

ПОСЛЕ САХРАСКИХ НОЋИ СРБИЈУ ЋЕ ПОГОДИТИ ХЛАДНИ ФРОНТ: Ево када нам стижу пљускови и грмљавина

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Samim tim i prve tropske dane, a u Vršcu je zabeležena i tropska noć, jer se minimalna temperatura ni tokom noći nije spuštala ispod 20°C.

Inače, veći deo Evrope i našeg područja nalazi se pod uticajem snažnog ciklona sa zapada Evrope i Atlantika, u sklopu koga struji vrlo topla vazdušna masa sa juga i sa Mediterana.

Osim vrlo tople vazdušne mase, sa severa Afrike preko Mediterana do Balkana i Srbije stigle su i velike količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare, a što se može osmotriti u vidu zamućene atmosfere.

Ovaj pesak, ali i vrlo topao vazduh preko našeg područja i centralne Evrope stigao je čak i do istoka Evrope, uz temperature iznad 25°C, navodi Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Identična sinoptička situacija očekuje se i prvog aprila.

U celoj Srbiji biće i dalje veoma toplo i pretežno sunčano, uz umereno naoblačenje.

Kao i danas i sutra će biti veoma vetrovito, uz jači južni i jugozapadni vetar. Ponegde se očekuju olujni udari, naročito na planinama zapadne i jugozapadne Srbije gde se očekuju udari od 70 km/h.

Inače, vetar će i dalje biti fenskog efekta, a zahvaljujući njemu i južnom strujanju i u noći pred nama ponegde se u košavskom području i u Podrinju očekuje tropska noć, jer se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C.

Maksimalna temperatura biće u ponedeljak do 30°C, dok je prosek za ovo doba godine od 14 do 18°C.

Već danima pod uticajem napomenutog ciklona na zapadu i jugozapadu Evrope i u oblasti Alpa je vrlo sveže sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, u višim predelima sa obilnim snegom.

Pogoršanje vremena u sklopu hladnog fronta, koji se u ovom času nalazi iznad Alpa, zahvatiće i Srbiju u noći između ponedeljka i utorka.

Nakon pravog letnjeg dana, već tokom večeri do najzapadnijih i do severozapadnih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta sa severozapada, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Ovo pogoršanje tokom noći i do utorka ujutro proširiće se i na ostale predele Srbije.

Više padavina i jačih pljuskova sa grmljavinom biće u zapadnoj polovini Srbije, pri čemu može da padne i do 20 litara kiše po kvadratnom metru.

U utorak će biti osetno svežije i vetrovito, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Pojačano zapadno i severozapadno visinsko strujanje očistiće i atmosferu nad nama od peska iz Sahare.

Maksimalna temperatura biće od 16 do 22°C, u Beogradu do 17°C.

U sredu još jedno prolazno naoblačenje, u četvrtak ponegde sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće u sredu i u četvrtak oko 20°C.

U petak i tokom vikenda ponovo sunčano i veoma toplo, uz temperatue i preko 25°C, u nedelju i do 28-29°C.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: ANKETA: ŠTA SE U PROLEĆE BUDI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo