POPRAVKA SRCA ZA POLA SATA: Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji skraćen zahvat

J. ĆOSIN

04. 04. 2024. u 10:00

U UTORAK mi je ugrađen taj mikropejsmejker, a već juče ujutro dobio sam otpusnu listu i otišao kući. Operacija je rađena pod lokalnom anestezijom, kraće od sat vremena je trajala. Nisam ništa osetio, nije me bilo strah, verovao sam u ovaj tim lekara i nadam se da je tegobama sa srcem koje sam imao, došao kraj. Vraćam se kući, normalnim aktivnostima. Ovo je čudo 21. veka.

ПОПРАВКА СРЦА ЗА ПОЛА САТА: Захваљујући вештачкој интелигенцији скраћен захват

foto: UKC

Ovako za naš list priča Stojan Ristić (79), jedan od sedmoro pacijenata kojima su niški lekari, predvođeni doktorom Tomicom Kostićem, na Klinici za kardiologiju UKC Niš, u utorak, uz pomoć veštačke inteligencije, ugradili mikropejsmejkere, i to bez hirurškog reza. Da izvedu toliko zahvata u jednom danu pomogla im je veštačka inteligencija - naočare zahvaljujući kojim u svakom trenutku imaju sve podatke o pacijentima. To skraćuje trajanje samog zahvata na manje od pola sata. Naime, reč je o posebnoj vrsti ugradnje pejsmejkera bez operativnog reza, kroz femoralnu venu. Specijalne naočare pomažu hirurzima da u realnom vremenu ispred sebe imaju anatomiju pacijenta, što olakšava i ubrzava samu proceduru.

- Svi pacijenti su dobro i pušteni su kući. Ova procedura je indikovana kod bolesnika koji su na hroničnom programu hemodijalize, kod pacijenata koji su skloni infekcijama, kod pacijenata kod kojih nije bilo moguća implantacija stalnog pejsmejkera iz gornjih partija venskog sisitema. Sama procedura je zahtevnija od uobičajene, ali je kasnije komfornija za samog bolesnika. Kontrola tog pejsmejker aparata se radi kao i kod standardnih aparata. Vek trajanja je od 10 do 20 godina. To je aparat bez elektrode jer se direktno plasira u sam vrh srca - objašnjava za "Novosti" Predrag Cvetković, interventni kardiolog i šef Odeljenja za elektrostimulaciju srca. Veštačka inteligencija u tome ima važnu ulogu.

- Te naočare i implementacija veštačke inteligencije u zdravstvu su pomogle da u realnom vremenu i toku same procedure imamo sve podatke o samom pacijentu i za svu dijagnostiku koja je rađena pre toga. Ukratko, ako smo pacijentu radili skener donjih ekstremiteta, imamo samu anatomiju ispred sebe u realnom vremenu kad radimo zahvat, jer se ovaj zahvat radi iz arterija vena donjih ekstremiteta - pojašnjava dr Tomica Kostić, koji je postao lider za ugradnju mikrouređaja u ovom delu sveta i često gostuje u drugim državama i pomaže svojim kolegama.

On ističe da je u utorak prvi put upotrebljena ova metoda, što dodatno ubrzava proces, koji može da traje i svega 20 minuta. Prošle godine je urađeno tek 15 ovakvih intervencija, a sada u samo jednom danu, čak sedam. Direktor UKC-a Zoran Perišić je rekao da ugradnja čak sedam mikropejsmejkera u jednom danu rekord u svetu, te će taj dan biti upisan zlatnim slovima u istoriju Klinike za kardiologiju i najavio da ovu kliniku očekuje nova tehnika i tehnologija, kao i sistem za zatvaranje urođenih srčanih mana.

Nemaju liste za čekanje

PROŠLE godine u ovoj klinici ugrađeno je gotovo 900 pejsmejkera, što je svrstava na drugo mesto u Srbiji, a od početka ove godine 231. Na klinici ne postoji lista čekanja za ugradnju pejsmejkera, ne računajući zakazane termine u okviru mesec dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)