U GENERACIJI 65.000 PRVAKA: Počelo testiranje predškolaca za upis u prvi razred osnovne škole

B. Borisavljević

02. 04. 2024. u 12:04

U OSNOVNIM školama u Srbiji juče je počelo testiranje dece za upis u prvi razred osnovne škole. U klupe će od septembra sesti oko 65.000 najmlađih đaka. Na portal e-uprave do juče je pristiglo 18.630 elektronskih zahteva za zakazivanje termina za proveru spremnosti deteta za polazak u prvi razred. Prijavljivanje traje i dalje, a roditelji zahteve mogu podneti do kraja maja, do kada traje i testiranje dece.

У ГЕНЕРАЦИЈИ 65.000 ПРВАКА: Почело тестирање предшколаца за упис у први разред основне школе

Foto: OŠ "Matko Vuković"

Prema rečima Milana Pašića, pomoćnika ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, roditelji i staratelji koji nisu u prilici da elektronski prijave dete za upis, mogu to da učine telefonom, mejlom ili lično u školi da zakažu termin upisa i ispitivanja deteta. Test zrelosti koji "polažu" budući prvaci podrazumeva ispitivanje intelektualne, socijalne i emotivne zrelosti deteta.

- Test ne zahteva poznavanje slova, čitanje i pisanje, kao ni računanje - objašnjava Pašić. - Radi se i intervju sa roditeljima, odnosno drugim zakonskim zastupnikom deteta. Nije potrebna nikakva posebna priprema za ovo testiranje. U postupku ispitivanja deteta škola može da utvrdi potrebu za donošenjem individualnog obrazovnog plana ili potrebu za pružanjem dodatne podrške u obrazovanju. U postupku provere spremnosti na osnovu mišljenja psihologa, odnosno pedagoga, škola može da preporuči upis deteta u prvi razred ili upis deteta u školu nakon godinu dana, uz pohađanje pripremnog predškolskog programa.

TELEFON ZA PODRŠKU

Za sva pitanja i nedoumice, koje imaju roditelji i drugi zakonski zastupnici budućeg prvaka, dostupna je telefonska podrška svakog radnog dana od 8 do 15 časova na broj 011/73-505-57. U prvi razred se upisuju deca rođena od januara 2017. godine do 28. februara 2018. Za prevremeni upis u školu mogu se prijaviti i deca rođena od 1. marta do 1.septembra 2018. godine.

Broj redovnih matičnih osnovnih škola u našem sistemu je 1.135, a privatnih 13.

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, kome je preporučen upis detet nakon godinu dana, može da podnese zahtev komisiji škole za ponovno utvrđivanje spremnosti deteta za polazak u prvi razred i to u roku od osam dana od dana dobijanja preporuke škole. U tom slučaju, navodi Pašić, komisiju čine psiholog, pedagog, nastavnik razredne nastave i pedijatar deteta. Komisija škole može da odobri upis mališana ili da potvrdi da to bude za godinu dana. Ova odluka je konačna.

Pred polazak u školu mališani obavljaju sistematski pregled koji obuhvata specijalističke preglede ortopeda, logopeda, oftalmologa, otorinolaringologa i laboratorijske analize krvi, na osnovu kojih pedijatar šalje elektronsku prijavu u centralni registar sa kojom se deca upisuju u školu.

Foto N. Fifić

Tekst potpisa

- Ima gojazne dece, ali u nešto manjem procentu. Mališani imaju i krivu kičmu, ali ne u smislu skolioze, nego kao vratne lordoze. Oni sad svi nažalost gledaju telefone, tablete, kompjutere, pa je to problem - navela je dr Jelena Mitrović, pedijatar Doma zdravlja "Dr Simo Milošević". - Problemi sa kičmom su vrlo simptomatični. Kako razredi odmiču, tako se kičma više krivi. Dva su razloga za to. Prvi, strašno teške torbe, tako da je važno da se nose na dva ramena, a drugi je rast. Kad dete naglo izraste i kičma se krivi, ako ne obratimo pažnju.

Doktorka Mitrović ističe da su prisutni problemi sa govorom i to ne samo kod predškolaca, već i mlađe dece zbog čega idu kod logopeda na vežbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)