NACIONALNA KONFERENCIJA „SRBIJA – NAŠA PORODICA“ Kisić: Najvažniji cilj - da nam se rađa još više dece

Novosti online

04. 03. 2024. u 13:46

PORODICA je bit koja nas drži zajedno, suština zbog koje sve radimo i gradimo i najveći motiv da činimo sve da naša zemlja bude još jača, snažnija i naprednija, poručila je ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić na Drugoj nacionalnoj konferenciji o porodici „Srbija – naša porodica“, koju je organizovalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СРБИЈА – НАША ПОРОДИЦА“ Кисић: Најважнији циљ - да нам се рађа још више деце

Foto: Ministarstvo

Ministarka Kisić je istakla da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju proteklih godinu dana posvetilo upravo porodicama i deci, koji su bili najznačajniji partner da se porodice dodatno osnaže i podrže, sa najvažnijim ciljem - da nam se rađa još više dece i da više dečije graje i osmeha krasi svaki kraj Srbije.

Prof. dr Kisić je naglasila da je ponosna na rezultate koji su postignuti u saradnji sa lokalnim samoupravama u Srbiji u sprovođenju lokalnih pronatalitetnih mera, za koje je Ministarstvo izdvojilo gotovo polovinu svog ukupnog budžeta – 400 miliona dinara.

- Zajedno smo igradili 19 dečijih igrališta, rekonstruisali 15 vrtića i sedam školskih odeljenja, obezbedili besplatne udžbenike i prevoz do škole, opremili ginekološka odeljenja i odeljenja za potpomognutu oplodnju, organizovali škole roditeljstva, pružili podršku mladima za život i ostanak na selu. Cilj nam je da do 2027. godine podržimo sve gradove i opštine i na taj način doprinesemo jačanju lokalne pronatalitetne politike - rekla je Kisić.

Ministarka Kisić je podsetila da je finansijska podrška države porodicama nikada veća, da su izdvajanja u odnosu na 2012. godinu više od 10 puta veća, da su uz pomoć državne subvencije 583 majke svojim porodicama obezbedile krov nad glavom i dodala da će država nastaviti da jača finansijsku podršku.

- Čuli smo najave predsednika Vučića koliko nam je značajno ulaganje u svaku porodicu i svako dete - navela je Kisić i dodala da su sve pronatalitetne mere naše države počele da daju rezultate, jer je sada stopa fertiliteta 1,63 i jedina smo zemlja u regionu koja je uspela da zaustavi trend pada stope fertiliteta. Cilj, prema rečima Kisić, jeste da do 2027. godine stopa fertiliteta bude najmanje 1,75.

Narodni poslanik dr Vladimir Orlić podsetio je da važno mesto u programu „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027“, koji je nedavno predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zauzimaju politike i mere koje se tiču svakog deteta i porodice u Srbiji.

- Kada kažemo pronatalitetna politika, ona podrazumeva sve što radimo, sve zajedno čini pun set mera i politika. Važna je svaka nova škola, vrtić, svaka nova fabrika, svaki novi put, naučno-tehnološki park, a sve to zajedno daje pravi odgovor na pitanje kako ćemo postići da nam se više dece rađa - rekao je Orlić.

U ime patrijarha Porfirija obratio se vikar patrijarha, episkop novobrdski Ilarion, koji je poručio da je porodica najveća sveteinja i da svi treba da se vraćamo svom izvornom identitetu i isceljenju, i ličnom i onom koji podrazumeva porodicu, kada osećamo da smo deo jedne celine.

Konferenciju je otvorila Tatjana Obradović, majka troje dece, baka četvoro unučića i hraniteljka male Nađe, koja boluje od retke genetske bolesti, a koja je istakla da je Nađa heroj života.

- Osećam se ostvareno i potpuno, jer ljubav koju dobijam od onih o kojima sam brinula i brinem nemerljiva je vrednost i smisao života. Verujem da će nam život doneti još  puno radosti, a za našu Nađu stvarati prilike da istinski bude srećna, voljena, prihvaćena. To je ono čemu težim - poručila je Tatjana Obradović.

Na konferenciji je govorila i Anita Božović, uspšna mlada žena koja je posle bogatih iskustava u inostranstvu odlučila da se vrati u Srbiju i ovde investira i gradi svoju porodicu, a koja je istakla da se nikada nije pokajala zvog ove odluke, jer je Srbija njena porodica.

U drugom delu konferencije održan je panel koji je posvećen primerima dobre prakse koji se odnose na unapređenje populacione politike u jedinicama lokalnih samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu