VRATITI ODUZETU IMOVINU UNIVERZITETU I AKADEMIJI: Sastanak rektora UB Vladana Đokića i predsednika SANU Zorana Kneževića

Lj.B.

01. 02. 2024. u 12:16

Rektor Univerziteta u Beogradu profesor dr Vladan Đokić razgovarao je u Rektoratu UB sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti dr Zoranom Kneževićem.

ВРАТИТИ ОДУЗЕТУ ИМОВИНУ УНИВЕРЗИТЕТУ И АКАДЕМИЈИ: Састанак ректора УБ Владана Ђокића и председника САНУ Зорана Кнежевића

univerzitet u beogradu

 Rektor i predsednik SANU analizirali su stanje u obrazovanju i nauci Srbije i mogućnosti za poboljšanje. Zaključeno je da bi SANU i Univerzitet zajednički trebalo da pokrenu konkretne inicijative za rešavanje najvećih aktuelnih problema u ovim značajnim društvenim oblastima. 

Važna tema razgovora bila je i restitucija, u čijem su postupku Univerzitet u Beogradu i SANU već nastupali udruženo prema državi i institucijama nadležnim za povratak oduzete imovine. Još jednom je konstatovano da nažalost do sada sa druge strane nisu ponuđena adekvatna ili bilo koja korektna rešenja. Povratak imovine nezakonito oduzete posle Drugog svetskog rata Univerzitetu i Akademiji omogućio bi znatno stabilnije funkcionisanje i otvorio mogućnosti za kvalitetnije uslove naučnog i prosvetnog rada stručnjaka u obe nacionalne institucije.

Rektor Đokić i predsednik SANU Knežević složili su se da bi dve ustanove trebalo da se udruže u vezi sa promocijom ličnosti i naučnog rada Milutina Milankovića, te da bi prvi korak moglo da bude skoro formiranje stalne postavke posvećene najvećem srpskom naučniku koji je radio u Beogradu.

Predsednik SANU pohvalio je i podržao saradnju Univerziteta u Beogradu sa univerzitetima u zemlji i regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)