ZAVERA ĆUTANJA O BROZU JOŠ TRAJE TRAJE : Milorad Vukašinović o demistifikaciji titoizma (VIDEO)

J. S.

29. 01. 2024. u 20:43

O LIČNOSTI i politici Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog jugoslovenskog predsednika, prećutano je mnogo toga.

ЗАВЕРА ЋУТАЊА О БРОЗУ ЈОШ ТРАЈЕ ТРАЈЕ : Милорад Вукашиновић  о демистификацији титоизма (ВИДЕО)

KCNS

Okolnost da su posle njegove smrti 1980. godine najvažnije svetske arhive - od Vatikana, Londona, Vašingtona i Moskve, do Maršalata u Beogradu - i dalje zatvorene za istraživače, ovoj temi daje izrazito konspiriloško značenje.  - ističe novinar i publicista Milorad Vukašinović.

Iz ove svojevrsne „zavere ćutanja o Titu" Vukašinović zaključuje da proces dekompozicije postjugoslovenskog prostora na štetu srpskog naroda još uvek nije okončan. Zbog toga je demistifikacija „titoizma" pitanje od prvorazrednog značaja za naše društvo.

Svetsku slavu Broz je stekao 1948. godine u vreme Rezolucije IB i sukoba sa Staljinom. Ovde nije bilo samo reč o raskolu unutar jednog do tada monolitnog komunističkog bloka, već se prvenstveno radilo o realizaciji „Trumanove doktrine" u okviru koje su posleratne SAD preuzele britanske obaveze u Turskoj i Grčkoj.

Izvlačenje SFRJ iz komunističkog bloka bilo je deo Rimlanda – strategije američkog ovladavanja obodom Evroazije, a radi daljeg potiskivanja Sovjetskog Saveza ka unutrašnjosti ogromnog kontinenta. Malo je poznat podatak da se surov obračun Broza sa staljinističkom opozicijom u zemlji odvijao po direktnom nalogu britanske obaveštajne službe, koja je još tada procenila da pobeda nad komunizmom nije moguća bez totalne likvidacije staljinističkih kadrova u svim državama iza Gvozdene zavese.

Vukašinović ukazuje i na momenat koji je na fatalan način uticao na stanje na Kosovu i Metohiji. Tito je tada prvi put javno rekao da su Albanci većina na Kosovu, kao i da svi (misleći na Srbe) moraju da nauče albanski jezik. Takođe,  istakao je da Albanci imaju pravo na zastavu, koju niko ne može da im oduzme. Svega mesec dana nakon ovog obraćanja počeo je progon srpskih i crnogorskih kadrova.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Tajni dosije Broz (1945−1980)" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)