„SVE NA SVETU RODILA JE MAJKA“: Šetnja protiv akušerskog nasilja u Vranju

J. S.

27. 01. 2024. u 14:18

U Vranju je danas u pet do 12 simbolično održan “tihi protest protiv akušerskog nasilja”.

„СВЕ НА СВЕТУ РОДИЛА ЈЕ МАЈКА“: Шетња против акушерског насиља у Врању

Foto J.S.

Mirna šetnja od Gradske uprave do Zdravstvenog centra imala je za cilj da upozori na akušersko nasilje, osudi pojedince, ali i pruži podršku savesnim medicinarima.

Na protestu se okupilo više od 200 žena i muškaraca iz Vranja, Bujanovca i Vladičinog Hana, koji su nosili transparente sa porukama “Sve na svetu rodila je majka”, “Da nasilje prestane”, “Dečji život nema cenu”, “Porođaj, život, sreća” .

Ovo je bio skup samo sa jednim zahtevom da se stane na put nasilju na mestu gde se rađa život. Ispred Zdravstvenog centra, dr Nataša Stojiljković upravnica bolnice i dr Milica Jaziković, upravnica Doma zdravlja, sačekale su učesnike protestne šetnje i u znak razumevanja i saosećanja su zagrlile žene iz protesta. Ispred okupljenih žena doktorkama je uručen Zakon o zaštiti pacijenata i zahtev za prisustvo pratioca porođaju.

Upravnica bolnice Nataša Stoiljković kazala je da podržava protest, jer je "protiv bilo kakve vrste nasilja".

U vezi sa slučajem navodnog akušerskog nasilja, koje je prijavila porodilja S.J. iz Vranja, rukovodstvo Zdravstvenog centra Vranje je saopštilo da je, u skladu sa postojećim medicinskim pravilnicima, "pokrenulo postupak sprovođenja unutrašnje provere kvaliteta rada u Službi za ginekologiju i akušerstvo”. Sa druge strane beba se oseća dobro i nema posledica porođaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)