MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ ŠALJU PREDSTAVNIKE NA "ALTERNATIVNO" BADNJE VEČE? Sporna proslava udruženja sa simbolima Hrvatske pravoslavne crkve

V.S.C.

04. 01. 2024. u 15:21

PREDSTAVNICI društvene i političke elite u Hrvatskoj i ove godine će se na pravoslavno Badnje veče okupiti na tradicionalnom božićnom "domjenku" (proslavi) Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, dok će se samo nekoliko stotina kilometara dalje, kako piše zagrebački "Jutarnji list", odvijati alternativni skup u organizaciji izvesnog udruženja Hrvatski pravoslavni centar.

МИЛАНОВИЋ И ПЛЕНКОВИЋ ШАЉУ ПРЕДСТАВНИКЕ НА АЛТЕРНАТИВНО БАДЊЕ ВЕЧЕ? Спорна прослава удружења са симболима Хрватске православне цркве

Foto: UHPC

Prošle godine se na skupu tog udruženja, koje koristi isti grb kao Hrvatska pravoslavna crkva, osnovana 1942. godine, za vreme NDH, nije pojavio niko od viđenijih političara. Ove Badnje večeri će, ako je verovati predsedniku udruženja Predragu Mišiću, doći stotinak gostiju. Proslava će biti organizovana u restoranu, u opštini Dicmo, kraj Splita. Dolazak je, navodno, potvrđen i iz Kancelarije predsednika RH, dok će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poslati državnog sekretara.

Predrag Mišić se predstavlja kao vukovarski branitelj pravoslavne veroispovesti, što je razlog, kako kaže Medved, da na njegov skup ode i izaslanik predsednika Zorana Milanovića. "Jutarnji list" nezvanično saznaje da će Milanović u Dicmo poslati svog posebnog savetnika za veterane Domovinskog rata Marijana Marekovića.

Izvesno je da će eventualni odlasci predstavnika najviših hrvatskih državnih organa izazvati burne reakcije, posebno među Srbima u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

Sam Mišić, čelnik Hrvatskog pravoslavnog centra, ne skriva animozitet prema svima koji ne slave njihove insignije i ističe da Hrvatski pravoslavni centar, sa sedištem u Vukovaru, ima cilj da pruži pomoć "hrvatskim pravoslavnim vernicima." Učlanjivanje je moguće samo za one koji "slave osnivanje Republike Hrvatske, obeležja HOS-a, žrtvu Domovinskog rata, poimanje agresora, prolivenu krv branitelja, Hrvatske obrambene snage i sve koji su srcem sudelovali u građenju lijepe naše."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori