IZUZETNO VELIKI POTENCIJAL BIOGASA U SRBIJI: Sirovine ima u velikim količinama i lako je dostupna

Promo

29. 12. 2023. u 13:22

Biogas može da se generiše iz svih vrsta organskog otpada, pre svega od ostataka iz poljoprivrede, klaničnog otpada, otpada iz industrije hrane, ugostiteljstva, domaćinstava. Potencijali biogasa u našoj zemlji su izuzetno veliki - sirovine ima u velikim količinama i lako je dostupna. O biogasu, ali i planovima za 2024. godinu razgovarali smo sa Lidijom Carević, menadžerkom Udruženja Biogas Srbija i koordinatorkom projekta Fachverband Biogas e.V.

ИЗУЗЕТНО ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ БИОГАСА У СРБИЈИ: Сировине има у великим количинама и лако је доступна

Foto: Udruženje Biogas

Šta je biogas, kako se proizvodi i koji su potencijali biogasa?

- Biogas, je zapravo mešavina gasova. U njemu njaviše ima metana, ugljen-dioksida i nekih drugih gasova u tragovima. Biogas može da se generiše iz svih vrsta organskog otpada, pre svega od ostataka iz poljoprivrede, klaničnog otpada, otpada iz industrije hrane, ugostiteljstva, domaćinstava. U Srbiji se, kao sirovina, koriste uglavnom poljoprivredeni ostaci, stajnjak i žetveni ostaci, a u manjem procentu i klanični i industrijski otpad.

Foto: Udruženje Biogas

- Biogas se proizvodi u biogas postrojenjima i generiše se u digestorima, u procesu anaerobne fermentacije, odnosno razlaganju organskog otpada u uslovima bez prisustva kiseonika. Tako proizveden biogas se prečišćava od jedinjenja koja su korozivna i odvodi na kogenerativnu jedinicu, gde se u procesu kogeneracije dobija električna i toplotna energija, a kao ostatak visokokvalitetno đubrivo, koje dalje može da se koristi i u organskoj poljoprivredi. Po ovom principu rade sva postrojenja u Srbiji.

- Potencijali biogasa u našoj zemlji su izuzetno veliki! Srbija je tradicionalno poljoprivredna zelja i prema dostupnim podacima, čak 65% površine Srbije čini poljoprivredno zemljište. Dakle, sirovine ima u velikim količinama i lako je dostupna - navodi menadžerka Udruženja Biogas Srbija.

Da li biogas može da se koristi kao zamena za zemni gas?

- Od biogasa možemo da proizvedemo i biometan, u jednostavnom postupku prečišćavanja biogasa do nivoa metana. Tako proizveden biometan ima identične karakteristike kao i zemni gas, te može da se ubrizga u nacionalnu gasnu mrežu i koristi umesto zemnog gasa. Uzevši u obzir samo sirovinu (ostatke) iz poljoprivrede, mi bismo u Srbiji mogli da imamo instalisano minimalno 500 MW iz biogasa, čime bismo mogli da podmirimo čak 50% potreba Srbije za prirodnim gasom.

- Ukoliko posmatramo strateški energetsku diversifikaciju, biogas je izuzetno važan za energetiku Srbije. Ipak najveći doprinos biogas daje upravo zaštiti životne sredine.

Zašto se kaže da je biogas budućnost zelene energije i koja je razlika između biogasa i ostalih OIE?

- Biogas se razlikuje od svih ostalih obnovljivih izvora energije, jer ne samo da smanjuje upotrebu fosilnih goriva, kao i ostali obnovljivi izvori energije, već i zbrinjava veliku količinu organskog otpada, sprečavajući emitovanje gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu, pre svega metana, koji je čak 22 puta razorniji po atmosferu od ugljen-dioksida.

- Biogas elektrane su šest puta efikasnije od solara i četiri puta od vetra, te proizvode daleko više energije od svijh ostalih obnovljivih izvora. Godišnja proizvodnja biogas postrojenja od 1MW je čak 8000 MWh. Takođe, ne zavise od spoljašnjih uslova i za njihov rad je potrebna samo sirovina, odnosno otpad, te se proizvodnja energije lako i precizno planira.

- Biogas tehnologija je izuzetno kompleksna, a postrojenja rade u režimu 24/7, dakle proizvodnja električne energije je konstantna i biogas ne samo da je izuzetno stabilan u balansnom smislu, već se obično i koristi za balansiranje elektro mreža, s obzirom da se gradi u ruralnim područjima.

- Takođe, biogas ima veliki uticaj i na razvoj sela, jer postrojenje od 1MW zapošljava 10-15 ljudi i to viskokvalifikovanih kadrova i inženjera, koji mogu da ostanu u svojim mestima gde će im biti obezbeđen posao za koji su se školovali. Baš zbog svega ovoga biogas nazivamo budućnošću zelene energije.

Kakvi su planovi Udruženja Biogas Srbija za 2024. godinu i šta je neophodno za dalji razvoj biogas sektora kod nas?

- Udruženje Biogas Srbija je krovno udruženje za biogas, predstavlja čitav biogas sektor u Srbiji i igra ključnu ulogu u njegovom jačanju, pružajući ekspertsku podršku i privlačeći investicije.

- Nastavićemo da razvijamo i jačamo sektor, okupljamo kompanije koje posluju u sketoru, da edukujemo i uopšte širimo svest o značaju biogasa kao obnovljivog izvora energije. Nastavićemo i aktivnu saradnju, kako sa nadležnim institucijama u Republici Srbiji, tako i sa međunarodnim institucijama.

- Planiramo da nastavimo partnerstvo sa Fachverband Biogas e.V., Nemačkom Biogas Asocijacijom. Nemačka je apsolutni lider u biogasu u Evropi i svetu, a u Nemačkoj radi preko 10000 biogas postrojenja, pa nam je ekspertska podrška, koju nemačko udruženje pruža srpskom, od najvećeg značaja u radu.

- Za dalji razvoj sektora neophodan je i multisektorski angažman i intenzivna saradnja sa sva tri resorna ministarstva, kako Ministarstva rudarstva i energetike, tako i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstva zaštite životne sredine. Neophodno je definisanje dalje pravne regulative biogas, ali i razmatranje zakonske podrške za proizvodnju biometana.

- Rekla bih da je čitav narativ u vezi sa biogasom ove godine izmenjen. Biogas se više ne posmatra u kontekstu proizvođača električne energije, jer biogas postrojenja, pre svega, zbrinjavaju otpad i predstavljaju ključnu ulogu u zaštiti životne sredine. Njihova primarna svrha je upravo u efikasnom zbrinjavanju otpada, dok električna i toplotna energija, biometan i visokokvalitetno đubrivo predstavljaju vredne rezultate ovog procesa - zaključuje Carevićeva. 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)