TOT FRIC – NACISTA, ILI ANTIFAŠISTA? Čije ime nosi glavna ulica u rodnom selu Žarka Zrenjanina (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

03. 12. 2023. u 20:20

GLAVNA ulica u vršačkom selu Izbište, koja se zove Tot Fricova, pre šest godina je upravo zbog tog naziva izazvala oštre polemike u javnosti.

ТОТ ФРИЦ – НАЦИСТА, ИЛИ АНТИФАШИСТА? Чије име носи главна улица у родном селу Жарка Зрењанина (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Jedno udruženje tražilo je od Grada Vršca da tu saobraćajnicu hitno preimenuje, jer su smatrali da nosi ime ozloglašenog Hitlerovog ministra oružja i municije Frica Tota.

Ukazali su tada da je Fric Tot imao i svoju organizaciju „Tot“, koja se bavila projektovanjem i izgradnjom svih važnijih infrastrukturnih objekata u Trećem rajhu, a da je za te poslove, kao robovsku radnu snagu, koristila milione ratnih zarobljenika, među njima i Srbe.

Smatrajući apsurdnim da takav čovek ima svoju ulicu u oslobođenoj Srbiji, a naročito u selu u kom je rođen narodni heroj Žarko Zrenjanin (po kom grad Zrenjanin nosi ime), aktivisti tog udruženja su nekoliko tabli sa latiničnim nazivom ulice prelepili nalepnicom sa ćiriličnim natpisom „Ulica Jovana Sterije Popovića“, kao predlog kako bi ubuće mogla da se zove.

Međutim, bila je to velika zabluda, jer Tot Fric, po kom je ulica zaista dobila ime, nije bio ozloglašeni Fric Tot, već Izbištanin Janoš Tot Fric, koji je svoj život položio upravo u borbi protiv fašista.

Njegovo ime uklesano je i na spomeniku u centru sela, među 51 imenom postradalih od strane nacističke soldateske, koja je okupirani Banat proglasila delom Trećeg rajha. Časno se, kao pomagač Žarka Zrenjanina, borio protiv nacista, samim tim i protiv svog ozloglašenog imenjaka Frica Tota, te je zasluženo dobio glavnu ulicu u svom selu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!