POJEDINAC LICITIRAO ANONIMNO ZA SRBIJU: Kako je država došla do Direktive 25, kojom Hitler naređuje bombardovanje Jugoslavije i Grčke

V. Crnjanski Spasojević

02. 12. 2023. u 07:38

DOKUMENT neprocenjivog istorijskog značaja - Direktiva 25, koju je naša država u sredu kupila na međunarodnoj aukciji, stići će u Srbiji po okončanju svih procedura i uplate novca, najverovatnije za oko mesec dana. Po dolasku u zemlju dokument kojim je Hitler naredio napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Makedoniju, biće prezentovana javnosti, a zatim će postati sastavni deo zbirki i fondova Muzeja žrtava genocida.

ПОЈЕДИНАЦ ЛИЦИТИРАО АНОНИМНО ЗА СРБИЈУ: Како је држава дошла до Директиве 25, којом Хитлер наређује бомбардовање Југославије и Грчке

Foto Arhiva

Kada ovaj muzej dobije stalnu postavku, biće izložena pod posebnim uslovima, baš kao i spisak dece koju je spasla Diana Budisavljević, kojim je Muzej ove godine obogatio svoje zbirke.

Za otkup Direktive 25, na inicijativu Muzeja i molbu predsednika Srbije, Vlada je odvojila nelimitirana sredstva.

Prema rečima Dejana Ristića, direktora Muzeja žrtava genocida, aukcija na kojoj je kupljena Direktiva bila je napeta i uzbudljiva, a uključujući i naše učesnike, licitiralo je 14 ponuđača. U okviru brojnih aktivnosti koje stručnjaci u muzeju kontinuirano preduzimaju da bi došli do dragocenih istorijskih artefakata, oni prate i aukcije - kako uživo, tako i "onlajn". Na jednoj od takvih pojavio se i ovaj dokument.

- Odmah smo kontaktirali s Vojnim arhivom, koji raspolaže kopijom ovog izuzetno vrednog istorijskog izvora, kao i kabinete predsednika i premijerke. Radili smo dvostruku, spoljašnju i unutrašnju analizu izvora, odnosno dokumenta. Proveravali smo papir, autentičnost Hitlerovog potpisa, zavodne i druge oznake i podatke. Unutrašnja analiza podrazumevala je ispitivanje autentičnosti sadržaja. Budući da se prevod čuva u Vojnom arhivu, vršili smo komparativnu analizu sadržine istorijskog izvora ponuđenog na međunarodnoj aukciji, kao i njegove već postojeće kopije. U svetu postoji svega 13 originala ovog dokumenta i jedan od njih je od sada u vlasništvu naše države - kaže Ristić za "Novosti".

Foto Arhiva

Kada su se muzejski stručnjaci uverili u to da je dokument autentičan, Vlada Srbije donela je odluku da se izdvoje sredstva neophodna za nadmetanje, na kom su učesnici, baš kao i ponuđač, bili anonimni. To je bilo veoma važno za Srbiju jer bi, da se znalo da je učestvovala kao država, cena ovog izuzetnog dokumenta verovatno bila daleko veća. "Onlajn" aukcija je počela u sredu, 29. novembra, u 16 sati. U to vreme, delegacija Muzeja žrtava genocida bila je na zasedanju IHRA (Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust), u Zagrebu.

- Gledali smo na ekranu kako rastu ponude. Vladalo je veliko uzbuđenje. A onda su se brojke u jednom trenutku zaustavile i pojavio se natpis "sold" (prodato)! Veoma uzbuđen, odmah sam kontaktirao s onima koji su u ime naše države učestvovali u aukciji: "Da li smo uspeli da kupimo Direktivu?" Tih nekoliko sekundi neizvesnosti, dok se sa druge strane nije začuo odgovor, delovale su kao večnost. "Direktore, budite potpuno spokojni. Mi smo kupili Direktivu. Sada je u našim rukama!" Ne mogu da opišem kako sam se osećao u tom trenutku i koliko sam bio srećan - kaže Ristić.

Foto Arhiva

Značaj ovog Hitlerovog dokumenta u kom naređuje danonoćno, nemilosrdno bombardovanje Beograda, kao kaznu za "izdaju" i puč 27. marta, promptno zauzimanje borskog rudnika bakra, zauzimanje Dunava kao važne rečne saobraćajnice, uvlačenje jugoslovenskih suseda u rat i komadanje zemlje, kao i ispunjenje dogovora sa Hrvatima, koji su već 10. aprila stvorili NDH - neprocenjiv je.

NAREDBA: NAPASTI OD GRACA I SOFIJE

HITLER je u Direktivi od 27. marta 1941, pored vazdušnih napada, naložio i napad na Beograd, odnosno Jugoslaviju, koncentrisanim snagama iz pravca rejona Rijeka-Grac, s jedne strane, i Sofije, s druge. Izričita naredba bila je da jugoslovenska vojska bude potpuno potučena, takoreći do nogu, kao i da se odmah otcepi krajnji jug od ostatka zemlje i pretvori u bazu za nastavak nemačko-italijanske ofanzive na Grčku.

Više puta je rečeno kako je Direktiva 25 jednaka značaju telegrama kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji 1914, ali i dokumentu kojim je generalni sekretar NATO Havijer Solana, u martu 1999, naredio početak bombardovanja Srbije.

- Za sada nemamo saznanja da je naređenje o početku bombardovanja, 24. marta 1999, javno dostupno, ali ukoliko se bude pojavilo na aukciji i ispostavi se da je autentično, Srbija će ga sigurno otkupiti - kaže Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)